We weten allemaal dat we onszelf in de lente en zomer moeten beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Maar ook in de winter schijnt de zon - en niet alleen tijdens het skiën of wandelen door de sneeuw. Zelfs wanneer u achter een vensterruit zit in de woonkamer of op kantoor, dringt UV-straling erdoorheen en raakt het de huid. Of het nu gaat om binnen- of buitenruimtes: zonneschermen bieden ook in de winter bescherming tegen de zon en vormen vaak ook een energetisch verantwoorde oplossing.

De zon vormt een integraal onderdeel van het menselijk leven. De zon is er altijd, ook als het regent of bij bewolking. Ongeveer 10 procent van de zonne-energie bestaat uit ultraviolette straling (UV-straling). Er bestaat geen twijfel over dat het zonlicht, indien met mate genoten, ons mentale en fysieke welzijn bevordert. Zonlicht geeft warmte, verhoogt de stemming en stimuleert de lichaamseigen synthese van vitamine D via UV-straling. Ook de vorming van melanine, dat de huid beschermt door pigmentatie, wordt gestimuleerd door UV-stralen, in dit geval door UV-A-stralen. Ondanks deze positieve effecten brengt het zonlicht echter ook veel gevaren met zich mee voor de huid en de ogen.

UV-straling - wat is het eigenlijk en wat doet het?

De UV-stralen van de zon, naar golflengte onderverdeeld in UV-A-, UV-B- en UV-C-stralen, zijn voor mensen onzichtbaar. De uiterst schadelijke UV-C-stralen worden door de aardatmosfeer tegengehouden, maar de UV-A- en UV-B-stralen bereiken de ogen en de huid. Ze veroorzaken biochemische reacties op de huid, lang voordat we ze kunnen voelen en zien: overmatige UV-B-straling beschadigt vele cellen in de opperhuid. Ontstekingsstoffen komen vrij en zonnebrand treedt op. UV-A-stralen beschadigen het bindweefsel van de onderhuid, waardoor de huid zijn stevigheid verliest en gerimpeld raakt. Ook is UV-A vaak verantwoordelijk voor een jeukende zonneallergie. Het meest gevaarlijke effect van UV-straling is echter het vermogen om DNA-strengen in de cellen open te breken en te veranderen. Deze schade kan het lichaam niet meer repareren, zodat in de loop van het leven de hoeveelheid geabsorbeerde UV zich ophoopt. Tegelijkertijd remt een overmaat aan UV-licht het immuunsysteem, dat ziekten en tumoren bestrijdt. Gemuteerde cellen kunnen zich ongehinderd vermenigvuldigen en er kan huidkanker ontstaan.

Zonwering in de winter - zijn UV-stralen altijd schadelijk?

Natuurlijk is de intensiteit van zonnestraling in onze regionen in de wintermaanden lager dan in de zomer vanwege de positie van de zon. Hoeveel bescherming nodig is, bijvoorbeeld door zonneschermen, UV-werende kleding of zonnebrandmiddelen met hoge beschermingsfactor, hangt af van het persoonlijke risicoprofiel en de lokale stralingsintensiteit. In principe geldt: bij toenemende hoogte wordt de lucht dunner en is de UV-straling sterker. Dit scheelt ongeveer 15 procent voor elke 1.000 meter hoogte. Ook is er een toename van straling als gevolg van reflectie van sneeuw, ijsvlaktes of lichte zandvlaktes. Reflecties kunnen de intensiteit van het zonlicht tot 90 procent verhogen. Wij mensen merken dit niet of te laat, omdat we in koude buitentemperaturen geen warmte voelen en we de intensiteit van de straling niet goed inschatten. Daarbij komt nog dat onze huid in de winter niet meer aan de zon gewend is en daardoor slechts zwak gepigmenteerd is en weinig zelfbescherming heeft. De huid heeft daarom ook in de winter zorgvuldige bescherming tegen zonlicht nodig.

Zonwering in de winter, ook in gesloten ruimtes?

De vraag rijst wat zonlicht eigenlijk doet met de huid in gesloten ruimtes. Dringen UV-stralen ook door vensterglas? Normaal gesproken kun je hierop "ja" zeggen. Dit geldt echter niet voor alle soorten UV-straling. Ook hangt het af van het glas. We weten allemaal dat glas in principe UV-doorlatend is doordat de zon kleding en stoffen in etalages verbleekt. Daarom zien we in de winter vaak uitgeschoven zonneschermen bij winkels. We kennen ook het positieve effect van UV-straling in broeikassen.

Hoeveel UV-licht door glas dringt, hangt enerzijds af van de glasdikte en anderzijds van de samenstelling van het glas. Men kan dit met behulp van speciale apparatuur meten en classificeren. Vlak glas, het eenvoudige vensterglas, filtert nauwelijks langgolvige lichtstralen, maar laat een hoog aandeel UV-A door. Isolatieglas is daarentegen dikker dan vlak glas en bestaat uit ten minste twee ruiten, die door een randafdichting op een bepaalde afstand van elkaar worden gehouden. Achter een ruit kun je normaal gesproken niet bruin worden - tenzij je speciaal glas hebt. Bruin worden is namelijk vooral een afweerreactie van het lichaam om ​​diepe penetratie van UV-stralen te voorkomen. Verantwoordelijk hiervoor is het pigment melanine, dat wordt gestimuleerd wanneer UV-B-stralen de huid bereiken. Omdat vlak glas nauwelijks UV-B-stralen doorlaat, worden we ook niet bruin. De doordringende UV-A-stralen kunnen echter de diepere huidlagen beschadigen en het daar aanwezige collageen vernietigen en zo rimpelvorming versnellen. Het loont vaak de moeite om de montage van een zonnescherm te overwegen als structurele UV-bescherming. Er zijn zeer bruikbare varianten en ontwerpen voor een ideale zonwering, zowel in de winter als in de zomer.

Winterschaduw door zonneschermen

Vooral bij moderne gebouwen met grote glazen gevels bieden zonneschermen schaduw en tegelijkertijd een effectieve UV-bescherming. Verticale zonneschermen van textiel, die door fabrikanten zoals STOBAG in verschillende uitvoeringen en doekkwaliteiten worden aangeboden, zijn vaak een zeer goede oplossing. Vooral als men bedenkt dat dergelijke schermen ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van het energieverbruik van gebouwen. Architecten combineren al lang de UV-beschermende en energetische voordelen van zonneschermen met hun bouwkundige ontwerpdoelen. STOBAG biedt verticale zonneschermen voor vrijwel elke toepassing. Met schermen die zijn uitgerust met subtiele staaldraadgeleiding of schermen met een windbestendige, interne doekgeleiding met ritssluitingprincipe. Want als u een zonnescherm in de winter als zonwering gebruikt, moet het ook bestand zijn tegen de strenge winterse omstandigheden. Overigens: door gebruik te maken van verduisteringsdoek, maakt een dergelijk zonnescherm ook een betrouwbare verduistering mogelijk van opleidings- en conferentieruimten. Een functioneel en waardevol neveneffect.

Zonnescherm bieden ook in de winter UV-bescherming

Naast het verticale zonnescherm is er nog een ander type zonnescherm met perfecte UV-uitrusting voor de winter. We hebben het dan over het uitklapbare zonnescherm, een speciale variant van de gevelschermen. Uitgerust met het juiste doek, beschermt het de buitenruimte en zorgt zo voor een zorgeloos verblijf in de buitenlucht. Tegelijkertijd voorkomt het uitklapbare zonnescherm dat direct licht via de glasvlakken naar binnen dringt. Bij STOBAG kunt u de uitvalshoek van dit zonnescherm traploos aanpassen en de indirecte lichtinval en dus de blootstelling aan UV-licht individueel regelen. Ook zijn er oplossingen voor meer wind- en privacybescherming zoals integreerbare zijdelen.

Welke seizoensgebonden UV-beschermingsmaatregel optimaal is voor gebouwen, kan een vakman u het best laten zien. STOBAG heeft bijvoorbeeld zijn leveranciers opgeleid om ook voor zonwering in de winter geschikte oplossingen te bieden - of het nu gaat om de perfecte lichtinval in de kamer of de winterzonwering buiten. Ban de winterblues uit en geniet met een gerust hart van de zon. Dit zorgt voor pure levenskwaliteit.

🡺      Klik hier voor het STOBAG-dealernetwerk