In verbinding met de natuur leven, is voor vele huiseigenaren het criterium voor een hoge levenskwaliteit, zowel op het platteland als in de stad. Om een bijzonder levensgevoel te krijgen is de eenwording van binnen en buiten, woonruimte en tuin en een vergrote leefruimte belangrijk. En dat werkt ook op frisse en regenachtige dagen, vooropgesteld dat de uitvoering naar wens is. De winter, dus nu, is de ideale tijd voor de tuinplanning.

Planning tuin en terras

Waarom zijn we ‘s zomers zo graag buiten? Omdat we ons dan vrijer, lichter en ontspannener voelen. Als ze goed zijn aangelegd, zijn terras en tuin een verlenging van de woonkamer, een oase van rust, een speeltuin en een plezier voor iedere hobbytuinier. In een tuin waar al bomen zijn, ontstaan knusse hoekjes en beschutte, gezellige plekken bijna vanzelf. Maar ook in typische nieuwbouwgebieden, waar de huizen van de buren vaak onaangenaam dichtbij op jouw eigen tuin staan, kunnen met een passende inrichting en beplanting privéplekken gecreëerd worden.  

Wil je een leven lang gelukkig zijn, neem een tuin.
(Chinees spreekwoord)

Waarom is tuinplanning een must?

Er zijn zoveel soorten tuinen, van de moestuin en de siertuin tot de klassieke gemengde vorm en de natuurlijke tuin. Het maakt niet uit of het gaat om een nieuwe tuin plannen of een reeds bestaande tuin verbeteren. Voordat de tuinplanning begint, moet je absoluut weten wat je wilt. Hebt jij het liefst een plek om jouw vrije tijd in door te brengen of is fruit en groente uit eigen tuin een must? Wil je een zonneterras om te ontbijten, een schaduwrijk zitje in de tuin om uit te rusten of een grillterras voor de avond? Of liever meteen een zogenaamde veranda: open, licht en tegelijkertijd beschermd tegen de zon, met flexibel sluitbare glazen zijwanden, zodat weer en wind buiten blijven?  

Op deskundige wijze: met vakspecialisten tuin en terras plannen

De vormgeving van open ruimtes biedt fantastische mogelijkheden, maar is complex en kan het beste door professionals begeleid worden. Nu in de winter de bouwplaatsen dicht zijn, hebben ze de benodigde tijd voor jou. Tuinen zijn dynamisch, veranderen hun uitzien als weerspiegeling van de jaargetijden en in de loop van de jaren. Professionals hebben de vereiste kennis, houden zich bezig met belangrijke factoren als de beweging van de zon, het microklimaat en de bodemkwaliteit en houden tegelijkertijd rekening met jouw persoonlijke voorkeuren. En professionals laten jou ook niet in de steek als het gaat om bouwvergunningen, bebouwingsgraad of bebouwingsafstanden.

Door een goede planning krijgt jouw terrein een basisstructuur, die ook op de lange termijn wisselende soorten gebruik toelaat. Want een goede planning houdt rekening met de toekomst. Waar vandaag de dag een zandbak staat, is morgen plaats voor een kleine tuinvijver of een paviljoen. Natuurlijk houden de specialisten zich ook bezig met thema’s als ontwatering en irrigatie. Overigens: denk bij de tuinplanning aan een verstandig wegsysteem, dat alle zones verbindt. En volledig centraal ten opzichte van de overgang van binnen naar buiten, zodat je het buitengedeelte ook werkelijk als uitbouw van de woonkamer kunt gebruiken.

Buiten wonen: terrasplanning is de basis

Als klassieke verbinding van huis en tuin moet het terras de stijl van jouw huis en tuin weerspiegelen en tegelijkertijd aan praktische eisen voldoen. In principe wordt aangeraden: plan voldoende ruimte in. Als de zitruimte te klein is, zul je je zich des te meer storen als meubels in de weg staan of als jij bij de minste beweging ergens je tegenaan stoot.

Onze tip bij het plannen van het terras: ga voordat je de positie en afmetingen definitief vastlegt een keer op de uitgekozen plek zitten als test. Zo kun je niet alleen jouw eisen aan de ruimte definiëren, maar meteen nadenken over planningsdetails als zonwering, bescherming tegen weersinvloeden door markiezen of glasdaksystemen.

Optimaal klimaat met individuele zonwering

Zelfs op trieste, regenachtige dagen zijn balkon en terras de beste plaatsen om de dagelijkse portie frisse lucht binnen te krijgen. Een stabiele, waterbestendige zonwering beschermt tegen de herfstregen. Als je de zonwering verder nog met zijdelingse elementen combineert, wordt hij net zo flexibel als het weer. Belangrijk is naast een hoogwaardig en weerbestendig model de vakkundige montage.

Als klassieke zonwering voor een zithoek buiten of een kinderspeeltuin zijn naast klassieke zonweringen zogenaamde pergola zonweringen of glazen daken met geïntegreerde vouwzonwering een perfecte oplossing. Hoogwaardige zonweringen beschermen tegen schadelijke uv-stralen, voorkomen het verwarmen van de woning en laten op hetzelfde moment voldoende licht door. Welke bescherming tegen zon en weer het meest bij jouw thuis past, kun je het beste bespreken met een zonweringspecialist bij jouw in de buurt. Die heeft nu in de winter tijd en heeft ‘s winters vaak zeer goede aanbiedingen. Ook voor speciale eisen heeft de zonwering leveranciereen oplossing – producties op maat inbegrepen. Houd je meer van een natuurlijke zonwering? Of het nu is voor het speelgebied of boven de lievelingsplek van jouw huisdier? Een schaduwgevende boom met brede kruin of beschermingselementen tegen inkijk met klimplanten zijn natuurlijke alternatieven voor zonweringen.

De zogenaamde veranda: het alternatief voor de wintertuin

Gesloten, halfopen of volledig geopend, dat is nu net wat het verandaprincipe voor terraseigenaren zo aantrekkelijk maakt. Het mooie daaraan: met het verandasysteem kun je jouw terras stapsgewijs transformeren: het ene jaar voorzie je de zithoek van een glazen dak, het jaar daarna misschien van glazen zijwanden die geopend kunnen worden, en eventueel nog met een pergola zonwering. De profielen van de veranda zijn niet geïsoleerd, het glas is als enkel glas afgewerkt. De veranda is absoluut niet bedoeld om de ruimte ‘s winters actief als woonruimte te gebruiken en deze te verwarmen. Maar let op: voor vaste afdekkingen vereisen gemeentes bouwvergunningen.

De bedekking: natuursteen, hout, terrastegels – de keuze is groot

Het plannen van een terras betekent ook vroegtijdig een keuze maken voor de bouwmaterialen. Buitenzitjes kunnen met hout, natuursteen, betonplaten of tegels gebouwd zijn. Ook een eenvoudige laag grind kan zijn charme hebben. Terrasplanken van hout hebben bijvoorbeeld het voordeel dat ze niet zo snel warm worden in de zon. Tegelijk hebben ze een minder strenge uitstraling dan een stenen vloer en ontwikkelen ze langzaamaan een aantrekkelijk patina (koperroest). Naast omstreden tropische houtsoorten hebben acacia- en larikshout zich in toenemende mate gevestigd als ecologisch verantwoord. Het voordeel van stenen en tegelvloeren zijn hun buitengewone duurzaamheid. Buitentegels maken de vormgeving bovendien flexibeler, omdat ze in vele soorten patronen en kleuren aangeboden worden. In de winter of bij regen is echter voorzichtigheid geboden met vloertegels: let bij de keuze absoluut op een hoog antislipvermogen.

Terras plannen – terrasmeubels bepalen de look

Of het nu mediterraan, puristisch, speels of in de landhuisstijl is – de keuze bij de tuinmeubels is op ieder gebied groot en over vele aanbieders verdeeld. In principe geldt: terrassen en andere buitenzones kun je zowel met tuinmeubels van hout alsook van kunststof of rotan inrichten. Het belangrijkste is dat de look bij huis en tuin past. Let bij het inrichten van een eethoek op voldoende zitplaatsen en een tafel die groot genoeg is. Met behulp van de decoratie kun je de zithoek compleet maken. Daartoe behoren natuurlijk ook potplanten in verschillende maten, kleuren en uitvoeringen. Ze kunnen eenvoudig geplaatst worden en bovendien beschermen tegen nieuwsgierige blikken van de buren.

De tuin in het juiste licht: tuinverlichting plannen

Tuinverlichting maakt de schoonheid van de tuin en het terras ook in het donker zichtbaar en zorgt tegelijkertijd voor veiligheid. Dit punt wordt bij het plannen van een tuin of een terras vaak vergeten. Naderhand leidt dit dan vaak tot meerwerk of hogere kosten, om leidingen te leggen en de noodzakelijke infrastructuur te creëren. Daarbij creëren discreet verlichte accenten een geheel nieuwe sfeer; het kleurenspel is daarbij bijzonder effectief. Of het nu de planten laat opvallen, het terras harmonieus verlicht of bepaalde meubels of geveldelen benadrukt: licht in het buitengedeelte heeft vele facetten. Overdag zijn de lichtinstallaties bijna onzichtbaar. Moderne verlichtingssystemen met schemerschakelaars of afstandsbediening via app vanaf een smartphone of tablet maken de bediening makkelijk en comfortabel.

Tuinplanning in de winter – daar zijn goede redenen voor

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom wij nu in de winter de tuinplanning aanbevelen? Daarvoor zijn er een paar zeer goede redenen. In de winter hebben landschapsarchitecten en tuinders tijd voor jou, want zolang er sprake is van grondvorst, worden er buiten geen bouwwerkzaamheden uitgevoerd. De professionals kunnen zich in alle rust bezighouden met jouw individuele aanvragen en voorstellen en offertes voorleggen. De voordelen van de tuinplanning in de winter zijn ook van toepassing op het gebied van zonweringssystemen. Jij profiteert van:

 1. Gereduceerde prijzen voor zonne- en weerbeschermingszonweringen met zijpanelen, want vele leveranciers hebben in het nevenseizoen aantrekkelijke aanbiedingen
 2. Korte lever- en montagetijden, omdat de winter laagseizoen is en de zonwering leveranciers meer capaciteit hebben
 3. Bescherming tegen verblinding bij lage stand van de zon, want de correct gemonteerde zonwering beschermt woonruimtes ook in de winter
 4. Een nieuwe buitenruimte door terrasoverkapping met een stabiele, weerbestendige zonwering, op verzoek gecombineerd met zijpanelen tegen de wind. Of door een flexibele oplossing van glas.

Checklist terras plannen

 • Wanneer schijnt de zon op de tuin?
 • Waar valt de schaduw?
 • Waar en hoe kan van de vroege ochtendstralen en de late avondzon genoten worden?
 • Tip: plan twee zithoeken – één in het oosten voor het ontbijt, één naar het westen gericht voor het einde van de werkdag.
 • Waar kan een schaduwrijke plaats worden aangelegd om lang in de tuin te kunnen blijven?
 • Welke functies moet het terras hebben?
 • Waar komen de zware tuinmeubels te staan?