Zonwering aan de buitenkant van het raam zorgt voor een gezond binnenklimaat en verlaagt de kosten voor airconditioning

Er zijn zeer goede redenen waarom buitenzonwering meer zin heeft dan zonwering aan de binnenkant. En die zijn niet alleen van bouwfysiologische aard. STOBAG legt uit waar het om gaat.

Het broeikaseffect tegengaan met buitenzonwering

Denkt u aan zonwering voor uw huis of serre en zoekt u de beste oplossing? Dan moet u eerst een duidelijk beeld krijgen van enkele bouwfysische effecten. In de zomer heeft de constructie van gebouwen en ruimtes namelijk een aanzienlijke invloed op de ontwikkeling van de omgevingstemperatuur. Dit begint met de verhouding van het raamoppervlak en grootte van de ruimte en eindigt met de constructie van muren, vloeren en plafonds. Waarom is dat relevant? Zonnestralen die door het vensterglas een ruimte binnendringen, dit zijn de zogenaamde kortegolfzonnestralen, verwarmen de verlichte onderdelen. In hoeverre deze kunnen opwarmen hangt af van de constructiemethode en het vermogen om warmte-energie op te nemen en weer af ​​te geven. Door de opwarming in de ruimte worden de kortegolfzonnestralen die de ruit zijn gepasseerd, omgezet in langegolfwarmtestralen. Die kunnen niet meer terug door het vensterglas. En dan gebeurt wat we in de zomer geen van allen willen: het langgolvige deel van de straling blijft in de kamer en zorgt voor het broeikaseffect dat we allemaal kennen met stijging van de luchttemperatuur in de ruimte en de onderdelen van het huis die warmte opslaan. Pas als het afkoelt, bijvoorbeeld 's nachts of door een energieverslindende airconditioning, geven de onderdelen na verloop van tijd met hun warmte weer af aan de lucht in de ruimte af, die vervolgens kan worden geventileerd.

Buitenzonwering op het raam voorkomt warmteophoping

Een buitenzonwering is een perfecte oplossing voor een goed en gezond binnenklimaat. De zonnestralen raken eerst het zonnescherm. Dat absorbeert het overgrote deel van de stralen en wordt door ze verwarmd. De resterende straling passeert of wordt gereflecteerd. Dit betekent dat de langegolfstralen die door het zonnescherm worden uitgestraald vóór de beglazing ontstaan. De kamer blijft beschermd tegen sterke opwarming. En dat zonder volledig te moeten worden verduisterd. Het meest efficiënt is een zonwering aan de buitenkant van het raam vervolgens door een geautomatiseerde regeling die zich aanpast aan de tijden van de dag en de zon. Dit garandeert een optimaal gebruik, ook als u niet thuis bent.

Overigens: geen serre zonder zonwering aan de buitenkant

De serre maakt indruk met zijn grote glasoppervlakken, waarin het broeikaseffect sterk aanwezig is. Serrezonweringen, of deze nu horizontaal of verticaal zijn, moeten daarom altijd aan de buitenkant worden gemonteerd. Onderglaszonweringen voor glazen daken zijn alleen zinvol als ze aan de zijkant open zijn.

Binnenzonwering heeft alleen op het eerste gezicht voordelen

Binnenzonwering is vaak goedkoper dan een oplossing buiten. Bovendien kunnen wind-, weers- en temperatuurschommelingen door de seizoenen nauwelijks invloed uitoefenen en is de zonwering makkelijk bereikbaar om gereinigd, naar persoonlijke wens aangepast of verwisseld te worden. Aan de andere kant neemt de binnenzonwering ruimte in - bijvoorbeeld op de vensterbank. Ook hebben huisdieren het weleens op ze gemunt. Voor op de monumentenlijst geplaatste gebouwen is voor binnenzonwering meestal geen alternatief. Maar let op: voor het meest bevredigende effect, zijn het juiste materiaal en de bijpassende kleur van de binnenzonwering essentieel. Buitenzonweringen hebben natuurlijk geen invloed op het ontwerp van een kamer, maar verhogen de kwaliteit van het verblijf en het welzijn aanzienlijk. Ze worden gekozen op doelgerichtheid en kunnen, passend bij het gebouw, voor kleuraccenten zorgen, gevels opluisteren en in sommige gevallen zelfs de aandacht trekken met een opschrift.

Zonwering aan de buitenkant van het raam - STOBAG adviseert verticale zonwering, uitvalschermen of uitschuifbare zonwering

In buitenzonweringen is een ongelooflijke hoeveelheid varianten, of het nu enkele ramen, volledige gevels of complete serres betreft. Feit is: de trend naar grotere glasoppervlakken vraagt ​​om ecologisch en economisch flexibele oplossingen. In de zomer moet het gebruik van airconditioning worden teruggebracht en in de winter de kamerwarmte nog beter worden vastgehouden. Warmteopslag is namelijk een niet te onderschatten neveneffect van veel zonweringen. Natuurlijk moet zonwering buiten op het raam of op de gevel van zeer hoge kwaliteit zijn en goed uitgevoerd. Het moet bestand zijn tegen weer en wind, makkelijk te bedienen en zich aanpassen aan de grootte en het ontwerp van het gebouw. Met innovatieve en meermaals bekroonde zon- en weerbeschermingsoplossingen van fabrikanten als STOBAG neemt u geen enkel risico. STOBAG bijvoorbeeld beveelt drie varianten aan voor de buitenzonwering van ramen, gevels en voor de verticale buitenzonwering van veranda's.

  • Verticale zonneschermen - worden verticaal langs een rail naar beneden geleid
  • Uitvalschermen - worden gestabiliseerd gemonteerd
  • Uitschuifbare zonweringen - zijn een combinatie van verticale zonwering en uitvalscherm

Verticale zonweringen zijn een perfecte oplossing voor het beschaduwen van enkele ramen en van volledig glazen gevels: bekleed met textiel leveren ze een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het energieverbruik van een gebouw. Architecten benutten dit voordeel en zetten gevelzonwering ook direct in voor de vormgeving van gebouwen. Verticale zonweringen zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en stoffen, tot en met verduisteringsdoek. Ze inspireren gevelplanners en architecten en zijn beschikbaar voor praktisch elk toepassingsgebied – zowel met filigrane draadstaalgeleiding als met ​​windbestendige, interne doekgeleiding met ritsprincipe.

Uitvalschermen en uitschuifbare zonweringen zijn een speciale variant op het verticale zonnescherm. Ze laten de lucht met het raam open goed circuleren. Dankzij een traploos instelbare uitvalhoek van 0 tot 170 graden, kan de lichtinval naar zowel buiten als binnen individueel worden ingesteld. Uitvalschermen en uitschuifbare zonweringen zijn niet alleen geschikt voor ramen in gevels, maar zorgen ook voor een aangenaam binnenklimaat in de serre en voor een perfecte zon- en privacybescherming van buitenaf. Natuurlijk zijn uitvalschermen en uitschuifbare zonweringen in verschillende uitvoeringen, kleuren en doekkwaliteiten beschikbaar. Voor de beste functionaliteit en de perfecte look.

Wilt u meer weten over het thema buitenzonwering? Hier vindt u een STOBAG-dealer bij u in de buurt.


De buitenzonwering maakt het kouder en toch warmer

Al voor de nieuwe versie van de EU-richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive ) van 2018, die zich bezighoudt met de algehele energie-efficiëntie van gebouwen, werd de buitenzonwering beschouwd als een economisch en ecologisch interessant alternatief of als aanvulling op airconditioning en aanverwante systemen. In de winter scoort de buitenzonwering ook, omdat die het warmteverlies van ramen aanzienlijk vermindert. De luchtlagen die door de zonwering ontstaan, verhogen de thermische weerstand.