Trädgård i stående format – från grön fasad till våningsrabatt

De flesta städerna är tätbefolkade, många till och med överbefolkade. Och trängseln i storstadsregionerna fortsätter bara att öka. Det har konsekvenser för livet och byggandet i staden. När det inte finns plats att breda ut sig får man gå på höjden. Både inom ramen för ambitiösa arkitekturprojekt med vertikala trädgårdar eller vid "urban-gardening"hos invånare med takterrasser och balkonger. Alla har det gemensamma målet, att ge tillbaka lite natur till städerna och dess invånare, trots begränsat utrymme.

Nu för tiden ska alla bostads- och kontorsbyggnadsprojekt vara hållbara, effektiva och ekologiska och samtidigt ersätta det som på grund av platsbrist inte kan täckas med grönytor och parker. Målet är ofta att skapa nya njutningsoaser med hjälp av husfasader, tak, balkonger och terrasser: Livsmiljöer för insekter och fåglar. Biotopsystem som påverkar mikroklimatet i utrymmena och på balkongerna, med växter som mildrar buller, damm och hetta. Och om det är möjligt med ett utrymme för individuellt liv i en grön miljö.

Vertical Gardening – trend hos arkitekter och hobbyträdgårdsmästare

Vertical Gardening är en modern metod att skapa arkitektur i storstaden och samtidigt en populär trend bland hobbyträdgårdsmästare. Det handlar alltid om husväggar, balkonger, terrasser och även interiörer. Den moderna typen av trädgårdsdesign är inte begränsad till små trädgårdar framför och bakom huset. Den är nödvändig eftersom det vertikala skapar gott om utrymme för växter. Oavsett om en professionell landskapsarkitekt skapar en trädgårdsvärld i stående format eller om invånare utformar egen blomprakt eller grön vägg-graffiti med sin kreativitet och "do it yourself"-anda. Förutom hjälpmedel som speciella bevattningskapabla trädgårdssystem och spaljéer finns det även växtmoduler, plastfickor, träramar och pallar.

Moderna solskyddssystem är perfekta komplement i den vertikala trädgården

För höghus- och landskapsarkitekter är Vertical Gardening en både design- och konstruktionsmässig utmaning. Tillverkare som STOBAG är innovativ partner med skräddarsydda erbjudanden för sol-, väder- och insynsskydd. De behövs om den vertikala trädgården har nått sina gränser när det gäller solskydd eller om den vertikala naturhäcken inte räcker till som naturlig avskärmning. Oavsett om det gäller moderna kassettmarkiser kombinerade med ett sidoskydd, balkonger eller vertikalmarkiser för fasadsolskydd och perfekt styrning av husets energiförbrukning – arkitekter har tillgång till många olika lösningar. STOBAG har till och med vissa som har tagit emot berömda designpriser. För fasadsolskydd erbjuder STOBAG till exempel vertikalmarkiser för praktiskt taget alla användningsområden. Tack vare sofistikerad och beprövad teknik ger dessa vertikalmarkiser ett optimalt inomhusklimat och önskat sol- och insynsskydd. Det finns till och med mörkläggningsdukar för att tillförlitligt stänga ljuset ute. Naturligtvis finns det även fantastiska produkter för gröna tak och terrasser. Titta själv.

Bosco Verticale, Milano Italy

Varifrån kommer egentligen Vertical Gardening?

Den vertikala trädgården är populär nu, men det är egentligen ingen ny uppfinning. Alla har vi hört talas om det hemlighetsfulla sjunde antika underverket, "Babylons hängande trädgårdar". Dessa sofistikerat bevattnade hängande trädgårdar, som enligt legenden ska ha skapats av den forntida orientaliska drottningen Simiramis eller kung Nebukadnessar II, var enormt höga. Till skillnad från dagens trend var de dock enskilda terrassformade grönytor anlagda ovanför varandra. Moderna trådgårdskonstnärer, som den franska botanikern Patrick Blanc, utnyttjar medvetet vertikalen. För sin första trädgård lät Blanc sig inspireras av de fuktiga klippväggarna i de tropiska regionerna i Sydostasien. Växtlighet: Epifyter, växter som orkidéer och bromelia, som växer utan mull, hämtar sin näring från luften och bärs av en "värd". Hans till en början utskrattade idéer har numera förverkligats i hela världen. I Europa grönmålade han bl.a. det europeiska parlamentets fasad mitt i Bryssel med en ny typ av sten- och klippträdgård. För övrigt vill Blanc principiellt använda mer än klätterväxter för vertikal plantering i sina projekt. För honom handlar det om en differentierad, markoberoende plantering för optisk berikning och förbättringsåtgärd för miljön. Numera finns det ytterligare berömda företrädare för Vertical Gardening både utomhus och inomhus. Namnkunnigt exempel: "Bosco Verticale" i Milano av arkitektfirman Boeri Studi. Boeri har förverkligat sin vertikala vägg på två 110 och 80 meter höga torn. Tornen var en del av en rumslig utveckling med fokus på högsta effektivitet. Med detta koncept vann Stefano Boeri 2014 det internationella höghuspriset på 50 000 euro.

Vill du också sätta igång? Ett par tips om Vertical Gardening

Nu har vi sett att trädgårdar kan se annorlunda ut. Den klassiska horisontella trädgårdsdesignen med rabatter har fått konkurrens. Vill du också börja med den platsbesparande växttrenden för mer grönt på mindre utrymme? Tänkvärt för de första planerna.

  1. Oavsett hur stor din vertikala trädgård ska bli, måste du tänka på bevattningen. Vill du ha en permanent vägglösning med dekorativ helårsplantering eller handlar det till exempel om en säsongsbetonad köksträdgård?
  2. För dekorativa väggträdgårdar inomhus bör du välja anspråkslösa växter som klarar av rumstemperaturen och passar för ljussituationen. Mossa, ormbunkar och suckulenter är oftast robusta nog. De trivs lika bra i jord, hydrokultur eller substrat. Om det handlar om praktisk nytta kan du till exempel plantera jordgubbar, kryddor, cocktailtomater, paprika och chili i blomkrukor ovanpå varandra och på så sätt skapa en "ätbar" vägg. Det finns praktiska startpaket.
  3. Just utomhus har du ett mycket stort urval av växter: Praktiskt taget allt som skulle växa bra horisontellt vid ljusförhållandena på den aktuella gården eller balkongen kan även odlas vertikalt. Växter med platta rötter fungerar bäst. Beroende på höjd och område finns det hängkorgar, växtramar och olika flexibla moduler tillgängliga i handeln, delvis med bevattningssystem, vattentäta stänkskydd, genomgående jordutrymme och droppkoppar. Dessa komplettsystem är lätta att plantera och perfekta för nybörjare.
  4. Okonventionellare, prisvärdare, men ofta även besvärligare är det att anlägga högrabatter med europapallar och dammfoder eller begagnade plastflaskor.
  5. Tänk på: Det är inte bara att montera de gröna elementen på byggnader. Väggen måste kunna bära vikten. Man måste tänka på bakre ventilation som värmeisolering samt avledning av överflödigt vatten. Fuktighet och rötter ska hållas borta från byggnadskroppar. Den vertikala växtligheten får inte påverka byggnadens konstruktion på något sätt.

STOBAG önskar dig mycket nöje med Vertical Gardening!