Oavsett om du bor på landsbygden eller i stan: För många husägare innebär hög livskvalitet närhet till naturen. Sammansmältningen av insida och utsida, av boyta och trädgård, för hemmet närmare naturen och bidrar till en mycket speciell känsla av välbefinnande. Det fungerar även kalla och regniga dagar, förutsatt att genomförandet är korrekt. Nu på vintern är den perfekta tiden för trädgårdsplanering.

Trädgårdsplanering och terrassplanering

Varför är vi så gärna utomhus på sommaren? Eftersom vi känner oss friare, ledigare och mer avslappande. Korrekt anlagda är terrass och trädgård ett utökat vardagsrum, en oas av välbefinnande, en lekplats och en glädje för varje hobbyträdgårdsmästare. I en trädgård med gamla träd erbjuds naturligt avskilda hörn och skyddade, trivsamma områden. Men även i typiska nya bostadsområden, där grannhusen ofta ligger otrevligt nära den egna trädgården, kan privata zoner skapas med hjälp av lämplig utrustning och plantering.

Vill du bli lycklig hela livet, skaffa dig en trädgård.
(Kinesiskt ordspråk)

Varför är trädgårdsplanering ett måste?

Det finns många olika typer av trädgårdar – från köksträdgården till prydnadsträdgården, den klassiska hybriden däremellan och den naturliga trädgården. Det spelar ingen roll om du planerar en ny trädgård eller vill fräscha upp din gamla: Innan trädgårdplaneringen påbörjas måste du veta vad du vill ha. Är du ute efter en ren fritidsoas eller lägger du vikt vid att kunna odla dina egna frukter och grönsaker? Vill du ha en solterrass till frukost, en skuggig uteplats för avslappning, en grillterrass för kvällen? Eller kanske hellre en så kallad sommarträdgård – öppen, översvämmad av ljus och ändå skyddad från solen, med flexibelt stängbara sidoväggar av glas som håller ute väder och vind?

Hur man planerar trädgård och terrass tillsammans med experter

Planering av öppna ytor erbjuder fantastiska möjligheter, men är komplext och låter sig helst utföras i samarbete med proffs. Nu på vintern, när byggarbetsplatserna vilar, har de gott om tid för dig. Trädgårdar är dynamiska och deras utseende förändras beroende på årstiderna och under årens lopp. Experter vet om det och kan hantera viktiga faktorer som solens bana, mikroklimat och markförhållanden, samtidigt som de tar hänsyn till dina personliga preferenser. Och de lämnar dig inte i sticket när det gäller bygglov, markytor eller avstånd.

Tack vare solid planering får din fastighet en grundläggande struktur som möjliggör långsiktig användning – eftersom god planering visar vägen till framtiden. Där det ligger en sandlåda idag finns det plats för en liten trädgårdsdamm eller paviljong imorgon. Naturligtvis hanterar specialisterna även detaljer som dränering och bevattning. Det är även viktigt att anlägga ett förnuftigt vägsystem som förbinder alla delar vid trädgårdsplaneringen. Extra viktigt är det för övergången mellan insida och utsida, så att du verkligen kan använda din uteplats som ett utökat vardagsrum.

Bo utomhus: Terrassplanering är A och O

Som en klassisk knutpunkt mellan hemmet och trädgården bör terrassen gå i samma stil som ditt hem och trädgård, samtidigt som den möter alla praktiska krav. Vi rekommenderar att du planerar för tillräckligt med utrymme. Om sittplatsen är för liten blir besväret desto större när möbler spärrar vägen eller du kommer emot något vid minsta rörelse.

Vårt råd när du planerar din terrass: Innan du bestämmer dig för plats och storlek, provsitt en gång på den valda platsen. På det sättet får du inte bara en uppfattning om dina utrymmeskrav, utan kan samtidigt lägga till detaljer i planeringen som solskydd, vind- och väderskydd med hjälp av markiser eller glastakssystem.

Perfekt temperatur med individuella solskydd

Även dystra, regniga dagar är balkongen eller terrassen den bästa platsen att ladda batterierna. En stabil, vattentät markis skyddar mot höstregnet. Om markisen dessutom kombineras med sidoelement blir du lika flexibel som vädret. Utöver en högkvalitativ och väderbeständig modell är det viktigt med professionell montering.

Förutom klassiska markiser fungerar även så kallade pergolamarkiser eller glastak med integrerad plissémarkis som en perfekt solskyddslösning för uteplatser och lekplatser. Högkvalitativa markiser skyddar mot skadlig UV-strålning, förhindrar uppvärmning av hemmet och släpper fortfarande igenom tillräckligt med ljus. Vilket sol- och väderskydd som passar just ditt hem bäst kan du diskutera med en markisspecialist där du bor. Nu på vintern har de gott om tid för dig och de har ofta mycket bra erbjudanden på vintern. Markisleverantören tillhandahåller även lösningar för specialkrav – inklusive måttanpassade varor. Föredrar du ett naturligt solskydd? Oavsett om det är för lekplatsen eller ditt husdjurs favoritplats är ett skuggande träd med stor krona eller insynsskydd med klätterväxter naturliga alternativ till markiser, parasoll och så vidare.

Den så kallade sommarträdgården – ett alternativ till vinterträdgården

Stängd, halvöppen eller helt öppen, det är det som gör sommarträdgårdsprincipen så attraktiv för terrassägare. Det fantastiska med sommarträdgårdssystemet är att du kan förvandla din terrass steg för steg: Första året utrustar du din sittplats med glastak, nästa år kanske med öppningsbara sidoväggar av glas och kanske också med en pergolamarkis för solskydd. Sommarträdgårdens profiler är inte isolerade och glaset endast lätt bearbetat. Sommarträdgården är absolut inte avsedd för att rummet ska kunna användas aktivt som boyta på vintern eller värmas upp. Observera: För fast taktäckning krävs bygglov.

Material: Natursten, trä, terrassplattor – urvalet är stort

Att planera en terrass innebär också att man väljer byggmaterial i ett tidigt skede. Uteplatser kan tillverkas av trä, natursten, betongplattor eller klinker. Ett enkelt grusöverdrag har också sin charm. Terrassgolvplankor av trä har fördelen att de inte värms upp av solen så fort. Samtidigt ser de inte lika visuellt hårda ut som ett stengolv och utvecklar med tiden en snygg patina. Vid sidan om kontroversiella tropiska träslag blir mer ekologiskt förnuftiga alternativ som robiniaträ och lärk alltmer etablerade. Fördelen med sten- och klinkergolv är deras långa livslängd. Utomhusklinker främjar dessutom ett mer flexibelt utseende, eftersom de finns i många olika mönster och färger. På vintern och vid regn rekommenderas dock försiktighet med golvplattor: Se till att du väljer ett med hög friktion.

Terrassplanering – terrassmöblerna sätter tonen

Medelhavsstil, puristisk, lekfull eller lantlig stil – oavsett vilket är urvalet av trädgårdsmöbler stort och distribueras till många olika leverantörer. Som princip gäller: Terrasser och andra uteplatser kan lika gärna formges med hjälp av trädgårdsmöbler av trä som plast eller rotting. Huvudsaken är att det passar huset och trädgården. När du utformar en matplats, se till att det finns tillräckligt med sittplatser och ett tillräckligt stort bord. Sittplatsen fulländas med hjälp av dekorationer. Här ingår så klart även krukväxter i olika storlekar, färger och utseenden. De låter sig arrangeras snyggt och kan dessutom erbjuda skydd från grannarnas nyfikna ögon.

Trädgården i sitt rätta ljus: Att planera trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysning gör skönheten hos din trädgård och terrass synlig även i mörkret och förbättrar dessutom säkerheten. Det här är en punkt som ofta glöms bort när man planerar en trädgård eller terrass. Det är associerat med extra efterhandskostnader eller högre kostnader för att flytta ledningar och skapa den nödvändiga infrastrukturen. Diskret upplysta nyckelpunker skapar en helt ny atmosfär. Spelet med färger är särskilt effektivt. Oavsett om de iscensätter dina växter, belyser terrassen på ett harmoniskt sätt, framhäver individuella möbler eller fasaddelar: Utomhusbelysning har många sidor. Under dagen är belysningssystemen nästan osynliga. Moderna belysningssystem med skymningsbrytare eller fjärrkontroll via en app på en smartphone eller surfplatta gör hanteringen enkel och bekväm.

Trädgårdsplanering på vintern – det finns goda skäl

Undrar du varför vi rekommenderar trädgårdsplanering på vintern? Det finns några mycket goda skäl till det. Nu på vintern har landskapsarkitekter och trädgårdsmästare gott om tid för dig, för så länge som det finns frost i marken utförs inget byggnadsarbete utomhus. Experterna kan befatta sig med dina individuella krav i lugn och ro och komma med förslag och offerter. Fördelarna med trädgårdsplanering på vintern är också tydliga när det gäller solskyddssystem. Du drar fördel av

 1. Reducerade priser på solmarkiser och väderskyddsmarkiser med sidodelar, eftersom många leverantörer erbjuder attraktiva erbjudanden under lågsäsong.
 2. Korta leverans- och monteringstider, eftersom det inte är säsong på vintern och markisleverantörerna har större kapacitet.
 3. Bländningsskydd vid lågt stående sol, eftersom en korrekt monterad markis skyddar boendeutrymmet även på vintern.
 4. Ett nytt friskluftsrum tack vare ett terrasstak med en stabil, vädertålig markis som på begäran kan kombineras med sidodelar mot vinden. Eller tack vare en flexibel lösning av glas.

Checklista vid terrassplanering

 • När lyser solen på trädgården?
 • Var är det mycket skugga?
 • Var och hur kan man njuta av tidigt morgonljus och sen kvällssol?
 • Tips: Planera för två sittplatser – en i öst för frukosten, en riktad västerut för kvällen.
 • Var finns en skuggig plats för långa utevistelser i trädgården?
 • Vilken funktion ska terrassen uppfylla?
 • Var kan tunga trädgårdsmöbler stå?