Vroeg of laat wordt elk zonnescherm vies – hoe snel dat gebeurt is afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarom moet je de zonneschermstof en het frame schoonmaken, en wel minstens een keer per jaar. Alleen zo behoudt het zonnescherm zijn beschermende eigenschappen en zijn mooie uiterlijk. Het is aan te bevelen de reiniging met behulp van de tips van STOBAG in het voorjaar uit te voeren, zodat je perfect bent voorbereid op het balkon- of tuinseizoen. Maar hoe ga je te werk als het zonnescherm vies is? Wat moet je doen als je het doek wilt reinigen?Uitwerpselen van vogels, vochtplekken en andere lelijke sporen moeten tijdig worden bestreden.

Basisreiniging van frame en doek

Bij een zonnescherm wordt niet alleen de bovenkant van de stof vies, maar ook het frame. Voor de reiniging van de verschillende onderdelen zijn geen agressieve chemicaliën nodig. Droge viezigheid kun je eenvoudig afvegen of wegzuigen. Hetzelfde geldt voor de reiniging van het zonneschermdoek. Dit kan af en toe tussendoor worden uitgevoerd om losse vuildeeltjes te verwijderen. Zo blijven de bedieningselementen en het basisframe schoon, wat de functionaliteit aanzienlijk verbetert. Bij een regelmatige droge reiniging is er minder kans op schimmels en vlekken op de zonneschermstof zelf. Als het zonnescherm vies wordt en de vlekken vochtig worden, ontstaat  al snel mosvorming.

Zonnescherm verontreinigd – grondige reiniging

Na het droog schoonvegen begint de grondige vochtige reiniging van het zonnescherm. Je kan dit doen met een zachte schrobber. Met ladder en telescoopsteel kom je goed bij alle onderdelen. Vastzittende viezigheid kun je verwijderen met behulp van stromend water uit de tuinslang. Maar je mag – om beschadigingen te voorkomen – bij het schoonmaken van het doek in geen geval een hogedrukreiniger gebruiken.

Voor de vochtige reiniging met een zachte spons kun jegebruik maken van een fijnwasmiddel opgelost in lauwwarm water (max. 40°C). Laat dit sopje in het doek inwerken totdat het schuim in het vuil is doorgedrongen. Spoel daarna het zonnescherm met schoon water af om de zeepresten te verwijderen. Op deze voorzichtige en behoedzame manier kun je de zonneschermstof reinigen zonder dat er vuilsporen of verkleuringen achterblijven. Gebruik geen bijtende chemicaliën! Deze zouden de impregnering van het doek kunnen aantasten.

Na de vochtige reiniging is het belangrijk dat de schone stof grondig droogt. Pas daarna mag het zonnescherm weer worden ingeschoven. Langdurig vocht is schadelijk voor het doek. Als het doek in vochtige toestand wordt ingeschoven, kan het niet goed drogen en ontstaan er verkleuringen door watervlekken. Bovendien bevordert vocht schimmelvorming.

Doek reinigen – speciale tips

Afhankelijk van de mate van de viezigheid van het zonnescherm volgen hier nog enkele speciale aanwijzingen van de STOBAG experts, bijvoorbeeld voor de reiniging van kleine vlekken of van hardnekkige schimmel- en vochtplekken. Kleine vlekken kun je behandelen met een kleurloze vlakgom waarmee je het vuil gewoon weggumt. Stuifmeel en andere losse deeltjes kunnen met de mattenklopper worden uitgeklopt of voorzichtig met de stofzuiger worden verwijderd. Azijnwater is een nuttig middel ter bestrijding van schimmel- en vochtplekken.

Aan de hand van bovenstaande tips kun je het doek zelf reinigen, of je kan – afhankelijk van de mate van het vuil en van de bewerkelijkheid – contact opnemen met een STOBAG dealer.

Zonnescherm vies – waar moet je vooral op letten?

Wie een zonnescherm bezit, heeft dikwijls met vogelpoep te maken. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, maar kan ook een bijtende werking hebben en het doek verkleuren. Daarom moet je de uitwerpselen zo snel mogelijk verwijderen en de zonneschermstof schoonmaken. Zolang de uitwerpselen nog vers zijn, kunnen ze probleemloos met een vochtige doek worden weggeveegd. De al opgedroogde uitwerpselen kunnen voorzichtig worden afgekrabd en aansluitend voorzichtig met een zachte, droge borstel worden afgeborsteld. Te sterk wrijven zou het doek kunnen beschadigen. Eventueel helpt ook een behandeling met azijn, galzeep of een wasmiddel voor de fijne was.

Ook bij intensieve vervuiling en hardnekkige vlekken mogen harde borstels niet worden gebruikt. Deze kunnen het doek bij het reinigen beschadigen. Als het zonnescherm vies is, is het dus belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Als je de zonneschermstof reinigt op de door experts aanbevolen manier blijft het materiaal langdurig mooi en wordt het niet zo erg aangetast.

Als het zonnescherm vies is, mag het doek niet in de wasmachine worden gewassen. Ook een hogedrukspuit is ongeschikt voor de reiniging van een zonnescherm. In beide gevallen tast het (evt. hete) water de speciaal behandelde zonneschermstof aan. Een hogedrukbehandeling belast het materiaal in bijzonder sterk mate.

Doorgaans wordt het doek van kwaliteitszonneschermen tijdens de fabricage voorzien van een impregnering. Dit vergemakkelijkt de reiniging van het doek, omdat de beschermende laag voorkomt dat hardnekkig vuil gaat vastzitten. De impregneerlaag kan echter na vijf tot tien jaar zijn beschermende effect verliezen. U kunt dus zelf voor een nieuw doek zorgen, of via STOBAG contact opnemen met een dealer voor een vervangend doek. Zo zijn de weerbestendigheid en de impregnering tegen vet en vuil weer optimaal.

Je kan via STOBAG een dealer zoeken om zich te informeren over de mogelijkheden van doekvervanging en andere handige diensten. Bij te sterke viezigheid of als je jouw doek wilt laten vervangen, vind je hier de juiste contactgegevens.