Njut av friheten utomhus

Om du vill kunna använda din terrass utan problem i alla väder, och gärna låter trädgårdsmöblerna och grillen stå ute under vintern, är ett glastakssystem den perfekta lösningen. Men varför är det så? Och vad bör du tänka på när du väljer glastak?

Glastak i form av terrassförtak eller komplett terrasstak finns i olika utföranden för eftermontering, t.ex. i förstklassig aluminium med integrerat glas, som en trä-/glaskombination med naturlig look eller som en lösning med stålelement. STOBAG  och andra leverantörer rekommenderar högkvalitativa komponenter av pulverbelagd aluminium, laminerat säkerhetsglas och solskydd med högteknologisk textilväv som tillval. Dessa komponenter ger ett effektivt väder- och insynsskydd, har hög stabilitet och lång livslängd. De kräver dessutom mindre skötsel än lösningar av trä. Som pricken över i:et har de en prisbelönt design som tilltalar alla arkitekter.

Ett terrasstak är mer än bara ett solskydd

Som villaägare tycker du säkert det är synd att du inte kan använda uteplatsen på vintern eller våren när det är lite sämre väder. Och på sommaren kan det bli alltför varmt. Allt det kan du lösa med ett glastak som har många fördelar.

Ett terrasstak av glas

  • är en ljusgenomsläpplig utbyggnad av vardagsrummet mot trädgården.
  • möjliggör användning året runt.
  • skyddar mot vind, regn och snö för högre komfort och mindre renoveringsbehov.
  • kan kompletteras med insynsskydd i form av integrerbara moduler med vertikala markiser.
  • fungerar som solskydd med eftermonterbar textilväv.En fantastisk förbättring av livskvalitet och välbefinnande! Tänk bara på alla härliga fester som du kan hålla i framtiden utan att oroa dig för vädret. Dessutom kan du skapa stämningsfull belysning med modern, integrerbar LED-belysning. När du köper belysning ska absolut välja en som går att dimma. Då kan du ljussätta uteplatsen på ett stämningsfullt sätt och flexibelt anpassa belysningen till ljusförhållandena.

Glastak över terrass och uteplats – modulär uppbyggnad är viktig

Det finns en tumregel som du bör tänka på när du bestämmer dig för att bygga upp ett terrasstak i efterhand: Ett glastak ska vara flexibelt och moduluppbyggt så att det kan anpassas till dina behov. Det bör till t.ex. gå att montera inglasningselement på sidorna. Då kan uteplatsen vid behov skyddas mot vind, regn och blåst. Det går även att bygga ett terrasstak som kan stängas till helt och hållet. Då uppstår ett inglasat uterum. Som regel går det att öppna sidodelarna. För att perfekt anpassa uteplatsen till behoven rekommenderar STOBAG en utbyggnad i flera steg med sidoinglasning och solskydd. När du väljer ett glastak måste du absolut se till att det går att montera sidoinglasningar i efterhand.

Solskydd för terrasstak

Medan sidoinglasningarna skyddar mot vind, regn och blåst är markisens uppgift att skydda mot sommarhettan. Uteplatsens placering – i norr-, öster-, söder- eller västerläge – avgör varifrån solinstrålningen kommer och därmed även hur terrasstaket ska användas som solskydd. Det enklaste och mest effektiva sättet är att skydda glastaket med en markis av textilväv. Markisernas form, funktion och teknik anpassas perfekt till glastaket. De kan även användas i stora format. För bästa estetiska resultat erbjuder STOBAG och andra tillverkare en stor mängd olika markisvävar. Markisvävar finns i många olika utföranden – enfärgat eller randigt, diskreta eller starka färger – som gör att du alltid hittar en modell som passar din terrasslösning och glastakets utseende. Bra markisvävar skyddar mot stark UV-strålning och stänger ute värmen. Det finns givetvis även markiser för sidoinglasningarna – de är även perfekta som insynsskydd och avbländning. En annan stor fördel med sidomarkiser är att de

Högsta komfort: Automatiseringar och styrningar för glastakmarkiser

Hur styr man markiser i ett terrasstaksystem på bästa sätt? Manuellt? Elektriskt? Eller är solsensorer en bra lösning? Om du även vill skydda husets invändiga utrymmen mot solstrålarna rekommenderas en solsensor som håller rummen svala. Om markisen bara ska köras ut när uteplatsen används eller vid behov räcker det med manuell aktivering via smarttelefoner, fjärrstyrning eller andra styrenheter.

Vad bör man tänka på när man köper ett terrasstak?

Köp ditt glastak av en kunnig återförsäljare som ger dig rådgivning och tar hänsyn till dina individuella önskemål. Det finns ett svar på nästan alla krav. STOBAGs återförsäljare  t.ex. gör en analys av hur glastaket ska vara utformat på plats hemma hos dig och ser sedan till att komponenterna tillverkas på fabriken. Återförsäljaren lämnar även råd om snölast – en säkerhetsrelevant faktor för alla personer som uppehåller sig under taket som inte får underskattas. Ett problem här är att det inte är så enkelt att göra en korrekt bedömning av tillåtna snölaster, eftersom många tillverkare enbart anger dem för den ramkonstruktionen. Det betyder att snölasten för glaset måste beräknas separat av en statiker. Detta är en kostnadsfaktor som man måste ta hänsyn till vid köpet. STOBAG är mer kundorienterad och har valt en annan väg. De angivna snölastvärdena avser alltid hela glastaket, det vill säga ramkonstruktionen och glas.

Återförsäljaren är för det mesta också insatt i bygglovsförfarandet. Beroende på byggreglerna kan det hända att du behöver bygglov för ett glastak över en terrass eller uteplats, eftersom du därigenom förändrar byggnaden. Du kan vända dig till den lokala byggnadsnämnden för information om vad som gäller. Fråga alltid om du är osäker!

Krångligt? Rengöring av glastak

För att du ska kunna njuta ordentligt av terrasstaket under sommarens vackra dagar bör du rengöra glastaket med jämna mellanrum. Se alltid till att du arbetar säkert. Den enklaste sättet att rengöra ett glastak är att använda en blandning av vatten och diskmedel. Lägg en träbit över balkarna och ställ dig på knä på den. Rengör glasytan uppifrån och ned. För hårt sittande smuts kan du använda en biltvättborste med sprayfunktion eller blanda lite ättikessens eller rengöringssprit i ljummet vatten. Ättikan har en avkalkande effekt och doften håller dessutom flugor borta. Många använder också sämskskinn och teleskopskaft. Vattenränder kan avlägsnas med torrt tidningspapper på traditionellt sätt. Tänk alltid på följande: Aluminiumdelar får endast tvättas med vatten och en mjuk borste. Solskyddssystemet måste ovillkorligen stängas av och göras strömlöst innan rengöringen påbörjas.  Det är med andra ord inte så krångligt att sköta ett glastak så att det får lång livslängd och höjer din livskvalitet.

Hur skulle ditt nya glastak kunna se ut? Fråga din återförsäljare efter den lösning som du vill ha.