Pollenallergie – wanneer de lente tot een vijand wordt

Vooral de lente blijkt voor miljoenen mensen het seizoen van het jaar te zijn met een bijna ondraaglijke schaduwzijde: ze hebben last van hooikoorts, een pollenallergie. STOBAG vat interessante achtergrondinformatie samen en geeft praktische tips voor het dagelijks leven.

Veel mensen met pollenallergieën hebben ook last van hoesten, ademhalingsproblemen, slaapstoornissen, hoofdpijn, huid- of maag-darmproblemen. Sommige patiënten zien deze symptomen aan voor een verkoudheid wachten tot het over is. Maar dat kan bedrieglijk zijn. Wie deze symptomen niet serieus neemt, loopt het risico om op de lange termijn allergisch astma te ontwikkelen. Hooikoorts moet daarom worden behandeld door een medisch specialist in allergieën. Deze helpt u om aan de hand van huidtesten uit te zoeken welke pollen klachten veroorzaken en adviseert u over de juiste medische maatregelen.

Hooikoorts: de vijand is stuifmeel

Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel, d.w.z. het stuifmeel van bomen, struiken, grassen, granen en wilde kruiden. De bevruchtingscellen van deze planten legen hun celinhoud wanneer ze in contact komen met het menselijke slijmvlies en veroorzaken zo de allergische hooikoortsreactie. In Duitstalige landen worden de klachten van pollenallergiepatiënten meestal veroorzaakt door de pollen van hazelaar, els, berk, zoet gras, rogge, bijvoet en ambrosia. Maar natuurlijk zijn er meer.

Medische hulp bij hooikoorts

Voor veel hooikoortspatiënten zijn antiallergische middelen zoals de zogenaamde antihistaminica goede hulpmiddelen. Deze zorgen ervoor dat de boodschapper histamine, die de typische allergiereacties veroorzaakt, niet meer vrijkomt. Het nadeel van veel van deze medicijnen is echter dat ze vermoeidheid kunnen veroorzaken. Als medische behandeling met een antihistaminicum in overleg met een specialist niet helpt, kan het zinvol zijn om gedurende een bepaalde tijd een cortisonehoudende medicatie in te ademen of als neusspray te gebruiken.

Een interessante therapeutische benadering is immunisatie. Dit noemt men hypo- of desensibilisatie. Hierbij zijn de doktoren gericht bezig met de oorzaak van hooikoorts, dus de oorzaak van de allergie. Het doel: net als bij vaccinatie tegen ziekteverwekkers, wordt het lichaam blootgesteld aan de onverdraagzame stof en leert het hoe ermee om te gaan. Desensibilisatie is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf schoolgaande leeftijd. Hoe sneller men na de ontwikkeling van een allergie met de behandeling begint, hoe effectiever deze zal zijn. Deze therapie kan echter wel drie jaar duren.

Praktische tips voor hooikoorts

Allergiespecialisten adviseren patiënten om hooikoortsopwekkende stoffen in het dagelijks leven zoveel mogelijk te vermijden. Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig, want het pollenseizoen van allergene plantensoorten is van jaar tot jaar onderhevig aan sterke schommelingen. Hazel en els kunnen bijvoorbeeld al in januari of pas in maart tot bloei komen en bij de berkenbloesem kan dit van half maart tot half april het geval zijn. Feit is: de ontwikkeling van planten en daarmee dus ook de bloei hangt nauw samen met de temperatuurontwikkeling van de maanden daarvoor. In elk land zijn er allergie-informatiediensten.


Wat kunt u doen bij een hoog aantal pollen?

  1. Was uw haar voordat u naar bed gaat en neem een ​​snelle douche. U neemt het stuifmeel dan niet mee naar bed en ademt het niet de hele nacht in.
  2. Droog uw wasgoed niet buitenshuis. Zo voorkomt u dat u kleding draagt ​waaraan pollen zijn gehecht of dat u in beddengoed met pollen slaapt.
  3. Verkleed u niet in de slaapkamer. Dan dwarrelt daar geen stuifmeel rond dat zich kan hechten. Ook is het nuttig om van kleding te wisselen na een lang verblijf in de buitenlucht.
  4. Als u op het platteland woont, kunt u beter laat in de middag of 's avonds de boel luchten, omdat 's ochtends de pollenconcentratie in de lucht relatief hoog is. Omgekeerd wordt in de stad het luchten in de ochtend aanbevolen.
  5. Gebruik verticale zonneschermen zoals STOBAG ze aanbiedt, om het aantal pollen in kamers te verminderen. Ook markiezen helpen tot op zekere hoogte. Speciale beschermroosters in de ramen voorkomen het binnendringen van pollen.
  6. Regelmatig stofzuigen en schoonmaken verkleint het risico dat los stuifmeel opwervelt als u door het huis loopt of als er tocht is. Speciale stofzuigerfilters zorgen ervoor dat bij het stofzuigen zo min mogelijk stof wordt verspreid. Er zijn zelfs echte anti-allergiestofzuigers. Gebruik bij het schoonmaken doeken die stuifmeel elektrostatisch aantrekken en vasthouden.
  7. Luchtreinigers met moderne filtertechnologie voor interieurs kunnen de pollenconcentratie in de lucht thuis en op kantoor helpen verminderen. Maar let op: laat u adviseren - er zijn op dit gebied grote kwaliteitsverschillen. Ook veel auto's hebben tegenwoordig pollenfilters of kunnen dienovereenkomstig worden aangepast.
  8. En welk filter u ook gebruikt: vervang het niet zelf, maar laat het door iemand doen zonder allergieproblemen.
  9. Vermijd roken. Ook roken irriteert de slijmvliezen. Het is tevens raadzaam om gasten en huisgenoten te vragen niet te roken.
  10. Verwijder indien mogelijk alle hooikoortstriggers uit uw leefomgeving. Misschien kunt u ook met verhuurders en buren afspreken om bepaalde planten te verwijderen. Bij het aanleggen van een tuin is het raadzaam om vooraf te bepalen voor welke planten u allergisch bent.

Dit zijn een paar tips - iedereen die er last van heeft, heeft natuurlijk ook zijn eigen methoden om hooikoorts tegen te gaan. STOBAG wenst u een klachtenvrije tijd.


Nuttige informatie voor mensen met allergieën op het gebied van corona

https://www.pollenundallergie.ch/infos-zu-pollen-und-allergien/polleninformationen/pollenprognose/2130/?oid=3059&lang=de&news_eintragId=1190


Zonwering bij allergieën

Zonlicht heeft een positief effect op ons welzijn. Bij contact met zonlicht komen hormonen vrij in ons lichaam en vormt het lichaam vitamine D, wat essentieel is voor de botopbouw. Maar de zon bevat ook schadelijke UV-stralen die leiden tot een grote verscheidenheid aan pathologische huid- en lichaamsreacties: jeuk, blaren, knobbeltjes, puistjes of zelfs huidkanker. In principe moeten we een lang verblijf in de zon vermijden, vooral als er klachten zijn. Zonweringssystemen van STOBAG helpen om de kwaliteit van uw verblijf buiten te verhogen en van de zomer te genieten.