Pollenallergi – när våren blir en fiende

Våren är den av alla årstider som för miljoner människor har en närmast plågsam baksida. De lider av hösnuva, som är en pollenallergi. STOBAG bjuder på intressant bakgrundsinformation och praktiska tips för vardagen.

Många pollenallergiker besväras också av hosta, andningsbesvär, sömnsvårigheter, huvudvärk och hud- eller mage-tarm-problem. En stor del av de drabbade utgår från att det är symptom på förkylning och väntar därför tills de går över. Men just det kan visa sig förrädiskt. Den som inte tar symptomen på allvar riskerar att utveckla allergisk astma på lång sikt. Hösnuva är därför en fråga för en allergiläkare. En läkare kan med hudtester ta reda på vilka pollen som utlöser besvär och bistår med råd om lämpliga medicinska åtgärder.

Hösnuva: Fienden är frömjöl

Hösnuva framkallas av pollen, alltså frömjölet från träd, buskar, gräs, säd och vilda blommor. Växternas pollineringsceller tömmer sitt innehåll vid beröring med människans slemhinnor och utlöser därmed den allergiska hösnuvereaktionen. I det tyskspråkiga området får de flesta pollenallergiker sina besvär av frömjöl från hassel, al, björk, gräs, råg, gråbo och ambrosia. Men det finns naturligtvis ännu fler.

Medicinsk hjälp vid hösnuva

För många personer med hösnuva är antiallergiska medel som de s.k. antihistaminerna ett bra hjälpmedel. De bromsar signalsubstansen histamin, som framkallar de typiska allergireaktionerna. Nackdelen med många av dessa mediciner är dock att man blir trött. Om medicinsk behandling med antihistamin efter sjukvårdskonsultation inte hjälper, kan det löna sig att inhalera cortisonhaltiga mediciner eller använda nässprej under en begränsad tid.

Immunisering är en intressant terapi. Vi talar om hypo- eller desensibilisering. Den innebär att läkarna sikar in sig på den direkta orsaken till hösnuvan, alltså det som utlöser allergin. Målet är, precis som vid vaccinering mot sjukdomar, att kroppen ska utsättas för det oförenliga ämnet och lära sig att hantera det. Desensibilisering kan passa för vuxna och barn från och med skolåldern. Ju snabbare behandlingen sätts in efter de första allergisymptomen, desto effektivare bör den vara. Men den här terapin kan ta upp till tre år.

Praktiska tips vid hösnuva

Generellt rekommenderar allergispecialister personer med hösnuva att undvika de ämnen som utlöser hösnuvan. I praktiken är det naturligtvis inte så enkelt, pollensäsongen för allergena växtarter varierar mycket från år till år. Hassel och al kan t.ex. blomma i januari eller ibland inte förrän i mars, och björkarna blommar ungefär från mitten av mars fram till mitten av april. Ett faktum är dock att utvecklingen av växterna och därmed också blomningen hänger tätt samman med temperaturen under vårmånaderna. I alla länder finns det allergiinformationstjänster. De informerar om pollenintensiteten. Även väderlekstjänster som MeteoSchweiz ger dagliga pollenprognoser.

Vad göra vid höga pollenkoncentrationer?

  1. Tvätta håret och ta en snabb dusch innan du går och lägger dig. Då tar du inte med dig pollen i sängen och slipper andas in dem under hela natten.
  2. Häng inte tvätten på tork utomhus. Då undviker du att ta på dig pollenbemängda kläder eller sova mellan pollenbelastade lakan.
  3. Byt inte kläder i sovrummet. Då undviker du att pollen virvlar runt och fastnar. Ofta kan det vara en god idé att byta kläder efter att du har varit utomhus länge.
  4. Om du bor på landet är det bättre att vädra på eftermiddagen eller kvällen, eftersom pollenkoncentrationen i luften är högre på morgnarna. I stan är det tvärtom bättre att vädra på morgonen.
  5. Använd vertikalmarkiser som STOBAG kan erbjuda för att minska pollenbelastningen inomhus. Även markiser kan hjälpa i viss mån. Särskilda skyddsgaller i fönstren hindrar pollen från att tränga in.
  6. Regelbunden dammsugning och våttorkning minskar risken för att lös pollen virvlar upp när man rör sig i våningen eller vid korsdrag. Speciella dammsugarfilter ser till att så litet damm som möjligt virvlar upp när du suger. Det finns till och med riktiga allergidammsugare. Använd helst dammtrasor som drar åt sig pollen elektrostatiskt och håller kvar dem.
  7. Luftrenare med modern filterteknik för inomhusbruk kan hjälpa till att minska pollenkoncentrationen i bostäder och kontor. Men kom ihåg: lyssna på råd – här finns det stora kvalitetsskillnader. Även många bilar har pollenfilter idag eller kan utrustas med sådana i efterhand.
  8. Oberoende av vilket filter du använder ska du inte byta det själv, utan be någon som inte har allergiproblem att göra det.
  9. Undvika att röka. Rökning innebär en extra irritation av slemhinnorna. Det är också bra att be gäster och andra boende att inte röka.
  10. Avlägsna om möjligt allt som utlöser hösnuva från din omgivning. Kanske kan du komma överens med hyresvärden eller grannarna om att ta bort sådana växter. Om du anlägger en trädgård är det rekommendabelt att dessförinnan ta reda på exakt vilka växter du är allergisk mot.

Det här är några tips – var och en har säkert också sina egna erfarenheter av hur besvären med hösnuva kan lindras. STOBAG tillönskar dig en så bekymmersfri tid som möjligt.


Nyttig information för allergiker i coronatider

https://www.pollenundallergie.ch/infos-zu-pollen-und-allergien/polleninformationen/pollenprognose/2130/?oid=3059&lang=de&news_eintragId=1190


Solskydd vid allergier

Solljuset har en positiv inverkan på vårt välbefinnande. Solljuset frigör hormoner i våra kroppar, och kroppen bildar D-vitamin som behövs för benstommen. Men solens skadliga UV-strålning ger också upphov till många sjukdomsbildande hud- och kroppsreaktioner. Det kan vara klåda, blåsor, små knölar, utslag eller i värsta fall hudcancer. Generellt bör du undvika längre vistelse i solen – och speciellt om du har besvär. Solskyddssystem från STOBAG bidrar till att öka välbefinnandet i det fria och nöjet av sommaren.