Nya utrymmen för en utomhussäsong som varar hela året

Även när veckor av värme och många soltimmar uteblir kan en uteservering öka omsättningen om det finns en trevlig miljö och bra utrustning. Här avslöjar vi hur du snabbt och okomplicerat kan erbjuda dina gäster tak över huvudet många månader om året – på liten yta, vilket ingen klassisk terrassmarkis klarar.

Oavsett om det gäller hotell, restaurang, glasskiosk, biergarten eller gatucafé – markistillverkare som STOBAG känner väl till restaurangbranschens utmaningar när det gäller uteserveringar. För det handlar om mycket mer än att skydda gästerna mot sol och regn. Utmaningen är ofta att säkra och helst också förlänga säsongen. Och samtidigt erbjudan en mysig miljö. Vi från STOBAG har gjort våra prisbelönta terrassmarkiser flexibla för restaurangbranschen, så att de klarar mer än de vanliga monteringsvarianterna på tak och väggar. Vårt svar för ytterligare serveringsytor: Pergolamarkiser, stabila, bekvämt kombiner- och utökningsbara solskydd i extremt stora storlekar.

Pergolamarkiser för restaurangbranschen: lätta som markiser, täta som terrasstak

En pergolamarkis är en smart kombination av markis och inglasad utbyggnad i typisk pergolastil. Den ger i stort sett ett extra utrymme mellan byggnaden och uteserveringen. När den är utkörd ger den, beroende på duk, ett tak som skyddar mot sol, UV-strålning och regn. Pergolamarkiser är så attraktiva för uteserveringar eftersom de, när de är utkörda, är betydligt mer stabila än exempelvis länkarmsmarkiser. De monteras inte bara på väggen eller på taket. Lodräta profiler ger stabilitet och skyddar mot vindbyar. Framför allt möjliggör stöttorna på sidan betydligt större spännvidd över uteserveringen och därmed mer solskydd. Till och med bredden kan väljas oberoende av utfallet, vilket innebär ett utförande som är bredare än det är djupt. Och till följd av den optimala fördelningen av dragkrafterna kan denna typ av markis till och med monteras på husfasader med låg bärförmåga. Det är heller inte längre absolut nödvändigt med ett fixerande betongfundament. Det finns utföranden med tyngdlådor för stöden. Som restaurangägare är du således ytterst flexibel i ditt val av solskyddad eller på annat sätt skyddad yta.

För övrigt: Inte heller kraftigt regn utgör något problem för en pergolamarkis. Man måste bara ordna med minst åtta graders lutningsvinkel vid installationen, så att regnvattnet rinner av.

Det automekaniska tyglåset STOBLOCK garanterar konstant tygspänning, vilket också förhindrar att vatten samlas på duken när det regnar.

Kan utökas, för ännu bättre nyttjande varje årstid

Högkvalitativa pergolamarkiser kan på ett flexibelt vis kompletteras och utökas med praktiska komfortalternativ. Lodräta markiser på sidan ger ytterligare ljus-, insyns- och vindskydd. Komplettering med skjutbara glasrutor på sidan gör att pergolamarkisen helt eller delvis kan stängas runtom. Välj glaselement som är lätta att flytta. Då kan du reagera snabbt på väderomslag utan att störa gästerna. Duken går i skenor på pergolans överdel, vilket garanterar formstabilitet. Den kan rullas eller vikas, beroende på typ. Hos STOBAG är det automatiserat. Och för att regnvattnet inte ska droppa från duken ner på marken finns har många versioner ett stuprör i stödpelarna.

Pergolamarkiser med ljus för trevlig miljö

Restaurangbranschen måste vara flexibel och vilken gäst blir inte glad av att tillbringa tid utomhus så länge som möjligt? Oavsett om det är kväll, mörka och regniga dagar, vår, sommar eller höst. Med pergolamarkiser med belysning kan du förlänga uteserveringen med flera månader. Eleganta LED-spotlights eller LED-stripes i profilerna ger stämningsfullt ljus och är dessutom mycket energieffektiva. De kan anpassas till färgerna på din terrass. Ofta är de små ljuskällorna steglöst dimbara via fjärrkontroll.

Design möter funktion – markiser med stora ytor och en mängd olika typer av dukar

Pergolamarkiser kan utrustas med olika typer av dukar och de finns i en mängd olika färger och mönster som passar just din servering och byggnadens arkitektur. Många restaurangägare väljer duk i polyakryl. Fibrerna i råden färgas med spinnmunstycke. Det ger duken mycket hög UV-tålighet. Tack vare kemisk ytbehandling blir dukarna vatten-, smuts- och oljeavvisande. Dukar i polyester är används också ofta. Polyester har den fördelen att det är flexibelt och lätt. Dessutom är polyester fastare än akryl. Tyvärr är materialet känsligt mot solstrålning, vilket gör att duken absolut bör impregneras. Den tredje dukvarianten för en pergolamarkis i restaurangbranschen är PVC i mycket draghållfast polyestertråd. Den färdiga duken sträcks med hög spänning efter vävprocessen och flytande PVC hälls över den. Det gör den mycket formbeständig och att den töjer sig mycket lite. PVC är en mycket bra lösning om regnskyddet är särskilt viktigt.

Pergolamarkiser för restaurangbranschen – ett facit

Tack vare den särskilda konstruktionen och utförandet vinner du snabbt och enkelt nya serveringsytor för ytterligare omsättning med en pergolamarkis. Den är en flexibel och mycket praktisk lösning, även när det handlar om rökrutor. Den kan användas till nästan vad som helst. Pergolamarkisen lönar sig för varje restaurangägare som vill ha tillfälligt tak över en stor yta. Bra modeller övertygar genom funktionalitet, flexibilitet och kvalitet för de material och komponenter som används. Lite smolk i glädjebägaren: Eftersom en pergolamarkis har en mer avancerad konstruktion och kräver mer material än klassiska system blir priset högre. Ta med det i beräkningen och tänk på att utomhussäsongen nu verkligen kan börja – och sedan pågå nästan hela året.


Fördelar med pergolamarkiser för restaurangbranschen

  • för extra breda takytor
  • Vägg- och takmontering möjlig
  • säker regnavrinning
  • ingen risk för vattensamlingar
  • integrerbara stuprännor
  • kan kombineras med system med flera delar
  • elektronisk manövrering är standard
  • integrerad LED-belysning som tillval
  • klarar vindar på upp till 7 Beaufort
  • dukar i många olika varianter och färger

STOBAG ny produkt PERGOLINO P8000 - ta reda på mer i videon:

13-02-_2020_07-58-33-4