Grundskötsel och underhåll säkrar lång livslängd

Vare sig det är en ledarmsmarkis, kassettmarkis eller pergolamarkis så visar vi dig hur du snabbt och effektivt förbereder ditt solskydd och därmed förbereder den för nästa sommarsäsong. För att du skall ha glädje av din markis riktigt länge bör du också rengöra den grundligt en gång om året och underhålla den. Varför inte göra det arbetet i samband med att du förbereder den inför vintern?

Hösten färgar bladen, vinden blåser kraftigt genom trädgården och kanske har den första nattfrosten gett växterna ett lager pudersocker. Då är det hög tid att förbereda terrassen och trädgården inför vintern. Skydda rabatter, växter och sticklingar, klippa gräset en sista gång och räfsa löv, tömma vattenledningar och vattenkannor, vinterförvara trädgårdsmöbler och ej frostfria krukväxter. Och det är inte allt.

En terrass är vintertålig när de där fast monterade eller flexibla elementen är säkrade, behandlade eller borttagna på ett sådant sätt att vind, frost, kyla, regn, hagel, is och snö inte kan skada dem. Hur skall alltså markisen förberedas inför vintern? Den goda nyheten: En klassisk markis behöver egentligen inte skyddas speciellt inför vintern. På grund av det sätt på vilken den är monterad så är en ledarms-, kassett- eller pergolamarkis vintertålig om den vevats/dragits in helt och hållet. Det gäller framför allt de så kallade kassettmarkiserna är uppenbart: Här förvaras mekaniken och tyget komplett i en rosttålig aluminiumkassett, som effektivt skyddar mot väder och vind. Därför betraktas generellt markiser med kassetter som speciellt långlivade.

Det här är speciellt viktigt när du förbereder din markis inför vintern

Vårt viktigaste tips innan du förbereder markisen inför vintern: Låt markistyget torka riktigt ordentligt innan du vevar/kör in den slutgiltigt. I annat fall finns risk för mögel och svarta fläckar. De är jobbiga att rengöra

Fristående solskydd såsom OMBRAMOBIL Markis från STOBAG är inte som de flesta markiser, som monterats i en husvägg eller under ett tak, konstruktionsmässigt skyddade. Men det finns ändå enkla lösningar för att förbereda dem inför vintern. Till exempel STOBAG har utvecklat extra skyddshöljen för fristående markiser. Varje STOBAG-återförsäljare kan erbjuda dig ett passande skyddshölje. Dessa skyddshöljen håller markisen torr och minskar angreppsytan för vinden när den är inkörd.

Med de här små tipsen vet du egentligen det viktigaste vad du behöver veta för att förbereda din markis inför vintern. Observera dock: Om du sköter din markis rätt så håller den sig längre fri från fula fläckar och ditt solskydd får en längre livslängd. Detsamma gäller mekaniken. Vi från STOBAG rekommenderar att du gör ren din markis ordentligt en gång per år och underhåller den vid behov. Den idealiska tidpunkten för det är innan du vinterförvarar den. Varför?

Rengör markisen först, förbered den sedan för vintern

Till hösten har din markis en lång sommar bakom sig. Det märks framför allt på markistyget. Fågelbajs, pollen, blad och annan smuts har efterlämnat sina spår. Om du vill ha glädje av ditt solskydd under många år så krävs litet handpåläggning. Rengör den kompletta markisen, alltså inte bara tyget uppifrån. Rengör också ställningen och de tekniska komponenterna noga. Observera: Elektriska komponenter får naturligtvis inte komma i kontakt med vatten. Risk för kortslutning. För rengöring av tyget behöver du inga aggressiva kemikalier och framför allt ingen högtryckstvätt. Den förstör bara impregneringen. Tyget hör inte heller hemma i tvättmaskinen. Börja med att sopa och dammsuga bort all torr smuts. Vid kraftigare smuts rengör du markisen innan vinterförvaringen med en mjuk borste och cirka 40-gradigt varmt vatten med upplöst fintvättmedel. En fem till tioprocentig fintvättmedelslösning är idealisk. Spola sen av de rengjorda ställena noga med vatten, så att inga tvättmedelsrester blir kvar i tyget. En trädgårdsslang är till stor hjälp.

Så rengör du kraftigt smutsiga markistyg.

Hålla mekaniken smidig

Innan du vinterförvarar din markis kan du också samtidigt spraya in markisens leder med olje- eller silikon-glidspray. Observera: Applicera inte för mycket. I annat fall blir det fläckar på markistyget. Eller överlåt jobbet till ett proffs inom ramen för en service. Till exempel STOBAG har ett finmaskigt partner-nätverk.

När skall trädgården vara klar för vintern

Du behöver bara komma ihåg en tumregel: Trädgården och terrassen och därmed markisen skall vara klara för vintern när den första frosten kommer. Om inte annat för att du inte skall behöva göra jobbiga arbeten, såsom att rengöra markisen med vatten när vädret är dåligt. På våra breddgrader kommer den första frosten redan i mitten av oktober och i slutet av september i norr. Senast då bör alla åtgärder vara avslutade och din markis skall ha körts in i torrt tillstånd. Du letar efter ytterligare informationer om hur du kan rengöra din markis? Läs vårt senaste blogginlägg om ämnet. Mycket nöje och framgång.