Lev i det fria – ute i trädgården, på terrassen eller på balkongen. Det bästa är att det finns så många möjligheter att hålla sig utomhus oberoende av väder – oavsett om det är med en kassettmarkis, ett glastak eller med en lamellpaviljong. Perfekt skydd mot sol, regn och nyfikna blickar. Men vilken lösning passar bäst för dig? Här kommer några tips på vad du ska tänka på när du köper en markis.

Markisköp: monteringssituationen ger de första ledtrådarna

Vilken markis som passar bäst för dig beror på monteringsplatsen och hur du ska använda den: Kan du fixera den vid murverket? Vill du använda den som solskydd i trädgården eller som ett perfekt väderskydd för terrassen? Du kanske också vill skydda din uteplats från nyfikna blickar?

Man måste också tänka på det grundläggande när man köper solskydd. Kan någon av grannarna bli störd av den nya markisen eller står det kanske ett träd i vägen när markisen fälls ut? Det kanske rentav är nödvändigt att söka om bygglov? En annan grundläggande sak att tänka på gäller skydd för markisen. Du vill ju att investeringen i komfort ska hålla länge. Går det att montera markisen skyddat under en balkong eller ett utsprång, eller kommer den att vara utsatt för väder och vind och behöva ett konstruktivt skydd?

Läge och riktning är viktigt för markisköpet

Hur ligger skuggorna mot huset eller lägenheten? Det är en central fråga när du ska köpa en markis som solskydd. Markisens storlek och position ska alltid anpassas efter omständigheterna. Därför ser markiser alltid lite olika ut beroende på solens bana. Som princip gäller: Ju större yta på balkongen du vill ge skugga eller ju större yta i trädgården där du vill ha solskydd, desto större måste markisens bredd och det så kallade utfallet vara. STOBAG rekommenderar till exempel ett utfall som är minst ca en halv meter större än terrassens eller balkongens djup. Flera av STOBAG:s markismodeller kan beställas med utfall på upp till fyra meter.

Om det finns fri insyn till terrassen eller balkongen, eller om uteplatsen i trädgården vetter åt väster rekommenderar vi dessutom en integrerad duk i utfallsprofilen som kan fällas ned steglöst. Eller ett sidosolskydd som förvaras i en snygg aluminiumkassett och som är redo att använda med bara ett handgrepp. Om du väljer sådana lösningar kommer du varken att störas av lågt stående sol sent på eftermiddagen eller av grannarnas nyfikna blickar. Och framför allt: beroende på materialfärg och materialutförande reflekterar markisen underbara färgnyanser i solljuset och skapar fantastisk stämning. För att inte bli besviken när du köper en markis för balkongen eller terrassen, eller ett solskydd för trädgården rekommenderar vi att du inte bara tittar på markisduken du vill ha på en utställning. Färgspelet från en markis ser helt annorlunda ut i sol- och dagsljus jämfört med om du ser duken i ett stängt rum eller utgår från ett litet materialexempel.

Tänk på subtila skillnader när du köper solskydd eller väderskydd

Från vikarmsmarkiser, kassettmarkiser och vertikalmarkiser till glastak eller fristående paviljonger

Det finns en mängd olika sorters markiser och naturligtvis måste man bestämma sig individuellt för vilken typ av sol- eller väderskydd man tycker bäst om. Det är viktigt att markisen passar stilen på ditt hus och din trädgård. Vi har specialistrådgivare som finns till hjälp för dig när du ska välja. Det finns ju så många olika möjligheter – särskilt när det gäller högkvalitativa markistillverkare som STOBAG.

Öppna vikarmsmarkiser är till exempel mycket omtyckta eftersom de kan anpassas individuellt till de mest varierande omständigheter tack vare den flexibla lutningsinställningen. De bör emellertid monteras under en balkong eller ett utsprång eftersom duken och konstruktionen är öppna och därmed oskyddade. Kassettmarkiser är en högkvalitativ variant av vikarmsmarkiser. En rosttålig aluminiumkassett skyddar effektivt duken, de mekaniska delarna och eventuella elektriska komponenter mot nederbörd, vind och smuts. Så kallade vertikalmarkiser används framför allt som moderna fasadsolskydd. När en mörkläggningsduk används kan vertikalmarkisen också användas för att pålitligt stänga ljuset ute. Den som vill ha mer än ett solskydd för att kunna använda sin terrass utan problem i alla väder, och gärna låter trädgårdsmöblerna och grillen stå ute under vintern träffar helt rätt med ett glastakssystem. Fördelarna med detta effektiva väderskydd är den stabila aluminiumkonstruktionen med integrerat glastak och solskydd som tillval. Uppgraderingsmöjligheter som t.ex. vertikalt främre solskydd, sidoinglasning, insynsskydd eller stämningfull belysning kan integreras utan problem.

Om du inte har möjlighet att montera markisen eller glastaket på fasaden är en fristående terrasspaviljong med modulärt taksystem och komfortabla uppgraderingsmöjligheter en perfekt lösning. En sådan paviljong är både modern och bekväm och skyddar året runt.

När man köper markis spelar naturligtvis budgeten också en roll. Vikarmsmarkiser och kassettmarkiser är prisvärda varianter, medan terrasspaviljonger och glastak med integrerade solskydd hör till de dyrare lösningarna.

Hur du ser att en markis håller hög kvalitet

Generellt spelar förhållandet mellan pris och effektivitet en viktig roll vid köp av solskydd. Ett snyggt utseende är inte i sig en garanti för att du ska kunna njuta ostört i det fria. Högkvalitativ konstruktion är nyckeln till ett bra köpbeslut. Det börjar med de konstruktiva elementen. På grund av de höga påfrestningarna rekommenderas ett utförande i aluminium när det är konstruktionsmässigt möjligt. Profiler och ramdelar bör dessutom vara pulverlackerade som skydd mot natur- och väderpåverkan. En kassettmarkis med hög kvalitet kännetecknas inte bara av rosttålighet utan är också utrustad med en servicelucka som öppnas uppåt. En mer än rimlig investering i framtiden: Denna lucka kan användas för att under årets gång rengöra och byta markisduken. Även elektriska komponenter repareras via en sådan servicelucka. För byte eller eftermontering.

När du väljer markisduk kan du i dag välja bland det mesta. Oavsett om du vill ha något enfärgat, ränder, subtila färgtoner eller kraftiga färger – det finns något för varje smak. På kvällen har markisen också en värmeisolerande effekt. Perfekt UV-skydd är också viktigt när du väljer vad du vill ha. Det är bara så du förhindrar solbränna och att materialet bleks. Framför allt sömmarna måste hålla hög kvalitet. Många markistillverkare använder akryl som grundmaterial för trådarna. Akryltrådar har dock nackdelen att de bara är delvis UV-tåliga. Det leder till att bara efter några år går trådarna sönder och materialet i sömmen degraderar. Om sömmarna på din nya markis är utförda med så kallad Tenara-tråd kan du lita på att produkten håller längre. Tenara är ett teflongarn med hög kapacitet för textil användning för industri och byggnation. Den är extremt UV-tålig och står emot ogynnsamma väderleksförhållanden och skadlig påverkan från naturen. Inte heller rengöringsmedel eller saltvatten degraderar Tenara-sömmar.

Dessutom kan markisdukar i ren polyakryl bilda veck vid sömmarna. Det är inte ett tecken på dålig kvalitet utan beror på materialet. Ett annat tips för att känna igen ett högkvalitativt sol- eller väderskydd när du köper markis är att en vikarmsmarkis alltid ska böjas något nedåt när den är utfälld. Fackpersonal kallar detta för krökning. Om krökningen saknas ligger materialet an direkt mot vikarmarna och skaver permanent mot dem. Det innebär ökat slitage. När det gäller billiga markiser är bristen på krökning ofta ett problem. Att din markis går lätt regleras i bästa fall av en vinkelväxel. Så kallade snäckväxlar indikerar lägre kvalitet.

Perfekt komfort: automatisering och styrning för markiser

Alla typer av markiser kan i dag manövreras automatiskt via en styrenhet som t.ex. en smartphone eller med fjärrkontroll. En bra elmotor, till exempel från marknadsledande Somfy, ser till att dukspänningen är konstant hög utan vågbildning och innebär ökad livslängd tack vare att markisen öppnas och stängs mjukt. System med vindsensorer fäller automatiskt in din vikarms- eller kassettmarkis när det börjar blåsa och ger på så vis perfekt skydd. En solsensor som tillval ser automatiskt till att markisen fälls ut för att hålla vardagsrummet eller vinterträdgården sval. Och om du vill ha den där speciella stämningen kan din elektriska markis också utrustas med belysning för stämningsfulla kvällar utomhus.

Experter ser till att markisen monteras perfekt

Spara inte på fel ställe – ens om du är en duktig hemmafixare. Markiser måste fästas noggrant och korrekt. Framför allt när markisen är helt utfälld ligger tyngdpunkten långt ut från väggen och duken kan föra över en enorm vindbelastning på stängerna på samma sätt som seglet på ett skepp. Fästet måste därför tåla hårt arbete. Vid felaktig montering bryts markisen bort från husväggen och orsakar skador. Om du inte vill jobba med belastningståliga fästen och injektionsmurbruk bör du överlåta monteringen av din nya markis till experter. Det sparar i slutändan både tid och pengar. STOBAG har ett brett nätverk med specialister. En förfrågan lönar sig: Kvalitet när det gäller rådgivning, material, utförande och montering är säkra investeringar i framtiden.