De fabricatie van een STOBAG-product bestaat uit een leveringsketen met meerdere afdelingen en partijen. Daardoor kan het bij een bestelling van een STOBAG product gebeuren dat er een langere leveringstermijn wordt gehanteerd. Onder bepaalde omstandigheden moet je meerdere weken of in uitzonderlijke gevallen meer dan een maand op uw STOBAG-product wachten.

Waarom treden er soms vertragingen op bij de leveringstijd?

Onze sector is zeer sterk seizoensgebonden. Dat wil zeggen dat de vraag naar zonneschermen tijdens de warme maanden van de lente tot de late herfst het grootst is. Driekwart van de opdrachten komt bij ons binnen in deze periode.

Elk nieuw product doorloopt een intensief en lang ontwikkelings- en onderzoeksproces. Dit proces neemt naargelang de complexiteit van een product één tot twee jaar in beslag. Na de succesvolle omvorming van het prototype volgt een grondige testfase, pas dan is het product klaar voor de verkoop. Voor elke productie van een nieuw product wordt nagegaan wat de omloopsnelheid voor het seizoen is. Naast de nieuwe producten wordt ook de behoefte aan bestaande producten in het assortiment onderzocht. In nauwe samenwerking met de verantwoordelijke instanties (productmanagement, deelstaatbedrijven wereldwijd) wordt de vooropgestelde afzethoeveelheid voor het komende jaar besproken. Deze inschatting is afhankelijk van het productiemodel en de afzetmarkt en gebeurt bijvoorbeeld op basis van de verkoopcijfers van het voorgaande jaar of de vorige modellen. Het is echter mogelijk dat deze inschattingen door nieuwe productiemodellen en marketingstrategieën van andere merken alsook door wetenschappelijke veranderingen, het koopgedrag in hetzelfde gebied beïnvloeden en zo de prognose op de eigen markt moeilijker maken, aangezien deze niet enkel op ervaring (markttrends, onderzoeken, weersomstandigheden) gebaseerd zijn.

Op basis van de inschatting in de verschillende afzetlanden voor alle productiemodellen van het volledige gamma – bestaande en nieuwe producten – wordt de volledige vooropgestelde afzethoeveelheid gepland. Wij bestellen de geschikte grondstoffen en onderdelen bij de leveranciers. Indien mogelijk, worden al vooraf in het laagseizoen halffabrikaten geproduceerd. Daar elk STOBAG-product per stuk wordt afgewerkt, naar de wensen van de klant, kunnen geen volledige producten vooraf worden geproduceerd. Elk product wordt op maat geproduceerd, volgens de gewenste frame- en doekkleur, doekkwaliteit en andere opties die betrekking hebben op de opdracht. Al bij een eenvoudig, klassiek zonnescherm met telescopische arm zijn er meer dan 4,3 miljard configuratiemogelijkheden. De veelvoud aan uitvoeringsmogelijkheden is hier enorm hoog, gezien het zonnescherm op maat tot op de millimeter kan worden besteld, in meer dan 800 verschillende designs en 1000 framekleuren. Bovendien komen daar bij elk product nog de verschillende opties bij.

Wat is de productietijd van een STOBAG-product?

De strikte productietijd is sterk afhankelijk van het productmodel en de uitvoering, gezien de extreem talrijke configuratiemogelijkheden. Terwijl een klassiek zonnescherm op maat met de gewenste doek en in de gewenste framekleur in tien dagen vervaardigd wordt, kan dat bij een ingewikkeld product, bijvoorbeeld een glazen dak met hoge individualiseringsgraad, oplopen tot vier tot zes weken. Er wordt daarbij geen rekening gehouden met de leveringsproblemen van de toeleverancier zoals bijvoorbeeld de toeleveranciers van aluminimum.

Wat is de leveringstijd van STOBAG-producten naar een STOBAG-vakpartner?

Beslissende factor hierbij is de productievestiging. Afhankelijk van de markt en het productiemodel wordt het product in één van onze vijf productievestigingen vervaardigd. Terwijl het grootste deel van onze opdrachten in Zwitserland wordt geproduceerd in de hoofdzetel Muri/AG, wordt de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt beleverd door Brazilië en Canada. Geselecteerde producten worden naargelang model in Hongarije of Duitsland geproduceerd.

Onder optimale omstandigheden – productie en vakpartner beiden in Zwitserland – ontvangt deze laatste het product binnen enkele uren. Indien een product binnen Europa en per vrachtwagen aan een handelaar moet worden uitgeleverd, kan de uitlevering tot een week oplopen (varieert naargelang traject en land). Na de levering wordt het product bij de vakpartner in opslag bewaard, tot deze het product bij de eindklant monteert. Ook de STOBAG-vakpartner is noodgedwongen seizoensgebonden en moet de montage ter plaatse inplannen, rekening houdend met leveringstermijn en eigen capaciteit.

Waarom kan het ondanks deze goede planning leiden tot lange levertijden?

De hoofdoorzaak hiervoor is dat de verkoop van een product sterk stijgt, dit mogelijk door het winnen van een Product Award zoals de RedDot Design Award en/of de oorspronkelijke inschatting op basis van de marktvraag te gering is. Zo kan het ook gebeuren dat belangrijke toeleveranciers zoals aluminimumfabrikanten door de hoge marktvraag een voorraadtekort hebben. De te hoge marktvraag overstijgt het aantal zonneschermen die zijn voorzien in de productieplanning en de productie kan niet meer volgen. De volledige toeleveringsketen wordt vertraagd, omdat de onderdelen van de toeleverancier vooraf besteld moeten worden.

Daardoor kan het voorkomen dat, op het moment dat een STOBAG-product besteld wordt, deze toeleveringsketen reeds overbelast is en daardoor de leveringstermijn langer is dan normaal.

Hoe is dit te voorkomen?

Door zich reeds in de herfst/winter, d.w.z. in het laagseizoen, door een STOBAG-vakpartner vakkundig te laten bijstaan en te bestellen. De bezetting in het laagseizoen is geringer en bovendien is normaalgesproken de leveringstermijn minder lang tijdens deze maanden. Verder dient men er rekening mee te houden dat de overlegperiode tot het aankopen van het product een bepaalde tijd in beslag neemt. Daarvoor dienen minstens twee weken te worden ingepland.

Bij een bestelling in het laagseizoen kan het product tijdig in gebruik genomen worden, in het hoogseizoen/op het juiste moment, wanneer de warmte en de uv-stralen op hun sterkst zijn.