Basisverzorging en onderhoud verzekeren een lange levensduur

Of het nu gaat om zonneschermen met scharnierarmen, cassetteschermen of pergolamarkiezen – wij laten u zien hoe u uw zonwering snel en effectief kunt inwinteren en zodoende perfect voorbereidt voor het volgende zonneseizoen. Om echt lang plezier te hebben van uw zonnescherm, moet u deze ook eenmaal per jaar grondig reinigen en indien nodig onderhoud eraan uitvoeren. Waarom deze werkzaamheden niet direct voor het inwinteren afhandelen?

De herfst kleurt het ene blad na het andere, winden blazen krachtig door de tuin en misschien zijn de planten zelfs al bestrooid met de eerste rijp. De hoogste tijd om terras en tuin voor te bereiden op de winter. Tuinbedden, planten en stekjes beschermen, het gras voor de laatste keer maaien en van bladeren ontdoen, de watertoevoer en gieters leegmaken, tuinmeubels en niet-vorstvrije potten in het wintermagazijn wegzetten. En dat is nog lang niet alles.

Een terras is pas geschikt voor de winter, als de daar vast gemonteerde of flexibele elementen zo zijn vastgezet, behandeld of opgeborgen, dat ze wind, vorst, kou, regen, hagel, ijs en sneeuw kunnen trotseren. Hoe kunt u het zonnescherm dus inwinteren? Het goede bericht: een klassiek zonnescherm hoeft u eigenlijk niet speciaal te beschermen tegen de winter. Vanwege zijn montagewijze is een zonnescherm met scharnierarmen, een cassettescherm of pergolamarkies volledig ingeschoven klaar voor de winter. Dat dit een speciaal kenmerk is van de zogenaamde cassetteschermen ligt voor de hand: hier zijn mechanisme en doek compleet in een corrosiebestendige aluminium cassette opgeborgen, die efficiënt tegen omgevingsinvloeden beschermt. Daarom worden zonneschermen met cassettes over het algemeen als bijzonder duurzaam beschouwd.

Dat is uiterst belangrijk, wanneer u uw zonnescherm inwintert

Onze belangrijkste tip, voordat u uw zonnescherm voorbereidt op de winter: laat het zonneschermdoek goed drogen, alvorens het zonneschermdoek voor de laatste keer in te schuiven. Anders is er risico op schimmelaantasting en vochtplekken. Die kunnen slechts met moeite verwijderd worden.

Vrijstaande zonweringen zoals het zonnescherm OMBRAMOBILvan STOBAG zijn niet zoals de meeste zonneschermen, die aan een huiswand of onder een plafond gemonteerd zijn, door een constructie beschermd. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken, er zijn eenvoudige oplossingen voor het inwinteren. STOBAG heeft bijvoorbeeld extra beschermhoezen voor vrijstaande zonneschermen ontwikkeld. Iedere STOBAG-dealer kan u een bijpassende hoes bieden. Deze beschermhoezen houden het ingeschoven vrijstaande zonnescherm droog en verkleinen het aangrijpingsvlak van de wind.

Met deze paar aanwijzingen hebt u eigenlijk al de belangrijkste tips betreffende het thema zonneschermen inwinteren. Maar vergeet niet: als u uw zonnescherm correct verzorgt, blijven lelijke vlekken zo lang mogelijk afwezig en duurt uw zonwering langer. Hetzelfde geldt voor het mechanisme. Wij van STOBAG adviseren om een zonnescherm eenmaal per jaar grondig te reinigen en evt. onderhoud eraan te laten uitvoeren. Een ideaal tijdstip daarvoor is vóór het inwinteren van het zonnescherm. Waarom dat zo is?

Eerst reinigen, daarna het zonnescherm inwinteren

Uw zonnescherm heeft in de herfst een bewogen zomer achter zich. Das merkt men vooral aan de doeken. Vogelpoep, stuifmeel, bladeren en ander vuil hebben hun sporen achtergelaten. Wilt u lang plezier beleven aan uw zonwering, dan moet u zich daarvoor inzetten. Reinig absoluut het volledige zonnescherm, dus niet alleen de stof van bovenaf. Maak ook het frame en de technische bouwdelen grondig schoon. Maar let op: elektronische bouwdelen mogen natuurlijk nooit met water in aanraking komen. Er bestaat gevaar voor kortsluiting. Voor de reiniging van de doeken hebt u geen agressieve chemicaliën en al helemaal geen hogedrukreiniger nodig. U vernielt daarmee alleen de impregnering. Ook in de wasmachine hoort de bespanning niet thuis. Veeg of zuig eerst eenvoudig het droge vuil weg. Bij sterkere vervuilingen reinigt u uw zonnescherm vóór het inwinteren met een zachte borstel en water dat ongeveer 40 graden warm is, met daarin opgelost wasmiddel voor de fijne was. Ideaal is een oplossing met wasmiddel voor de fijne was van 5 tot 10%. Spoel absoluut de gereinigde plekken grondig af met water, zodat er geen wasmiddelresten in de stof achterblijven – een waterslang is hier zeer nuttig.

Zo reinigt u sterk vervuilde zonneschermdoeken.

Het mechanisme soepel houden

Voordat u het zonnescherm inwintert, kunt u ook meteen de scharnieren van uw zonnescherm met olie- of siliconen-glijspray verzorgen. Maar let op: niet teveel aanbrengen, anders komen er vlekken op het zonneschermdoek. Of laat deze werkzaamheden meteen over aan de professional in het kader van een onderhoud. STOBAG heeft hiervoor bijvoorbeeld een uitgestrektpartner-netwerk.

Tot wanneer de tuin voorbereiden op de winter en het zonnescherm beschermen?

Onthoud een heel eenvoudige vuistregel: tuin en terras en zodoende uw zonnescherm moeten vóór de eerste vorst klaar zijn voor de winter. Alleen al vanwege het feit dat u niet bij guur weer onaangename werkzaamheden hoeft uit te voeren, zoals het reinigen van het zonnescherm met water. Op onze breedtegraden komt de eerste vorst vaak al voor van midden tot einde oktober. Uiterlijk dan moeten alle maatregelen afgesloten zijn en moet ook uw zonnescherm droog ingeschoven zijn. Zoekt u meer informatie over hoe u uw zonnescherm kunt reinigen? Neem dan een kijkje op onze actuele blogbijdrage daarover. Veel plezier en succes!