Voor vrijheid buitenshuis

Voor wie zijn terras onbeperkt bij elk weertype wil gebruiken en ook in de winter de tuinmeubels en de barbecue wil laten staan, is een glazen terrasoverkapping de ideale oplossing. Maar waarom is dat zo? En waarmee moet rekening worden gehouden bij de keuze van een glazen dak?

Voor alle duidelijkheid: een glazen dak – of het nu een terrasluifel of een complete terrasoverkapping betreft – is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor achterafmontage: stijlvol in aluminium met geïntegreerde beglazing, natuurlijk aandoend in hout-/glascombinatie of als oplossing met stalen elementen. Aanbieders als STOBAG  adviseren bezitters van onroerend goed hoogwaardige componenten van gepoedercoat aluminium, gelaagd veiligheidsglas en een optionele zonwerende eenheid met hightech textielweefsel. Deze onderdelen zorgen voor een effectieve weer- en zichtbescherming, hoge stabiliteit en een lange levensduur bij geringe onderhoudsinspanning in vergelijking met houten oplossingen. En tegelijkertijd staan ze voor een bekroond design dat ook elke architect overtuigt.

Een terrasoverkapping biedt meer dan alleen schaduw

Als bezitter van onroerend goed betreurt u ongetwijfeld ook dikwijls dat u uw buitenterras in de winter en meestal ook in de grillige lente niet kunt gebruiken en het daar in de zomer al gauw te heet wordt. De oplossing hiervoor is een glazen dak, dat veel voordelen in zich verenigt.

Een glazen terrasoverkapping

  • vormt een van licht doortrokken uitbreiding van de woonruimte naar buiten.
  • biedt het hele jaar door een groot gebruiksgemak.
  • biedt bescherming tegen wind, regen en sneeuw en daarmee een hoge verblijfskwaliteit, en vergt minder ingrijpende renovatiewerkzaamheden.
  • biedt bescherming tegen inkijk d.m.v. integreerbare elementen als verticale zonneschermen.
  • is een schaduwgever dankzij achteraf te monteren textiele zonwering.

Enorme effecten voor levensgevoel en comfort! Denk alleen al aan de mooie feesten die u voortaan zorgeloos kunt plannen. Zelfs de perfecte lichtsfeer kan in no-time worden geregeld. Integreerbare ledverlichting maakt het tegenwoordig mogelijk. Maar let er bij de aankoop beslist op dat de verlichting dimbaar is. Dan komt uw buitenzitje pas echt tot zijn recht en reageert u bovendien flexibel op de lichtomstandigheden.

Glazen dak boven terras en zitplaats – modulaire uitbreiding belangrijk

Er is een vuistregel die bij de keuze voor een achteraf te plaatsen terrasoverkapping moet worden aangehouden: een glazen dak moet flexibel en modulair monteerbaar zijn, zodat het aan uw behoeften kan worden aangepast. Dat betekent dat het aan de zijkanten moet kunnen worden uitgerust met glazen inbouwelementen. Zo wordt de zitplaats zo nodig beschermd tegen wind, regen en tocht. Er zijn ook varianten waarbij een terrasdak volledig kan worden gesloten. Dan ontstaat er een zogeheten koude veranda. Doorgaans kunnen hier de zij-elementen worden geopend. Om de zitplaats werkelijk perfect te kunnen aansluiten op de behoeften, adviseert STOBAG graag een trapsgewijze uitbreiding met zijbeglazing en zonwerende eenheden. Let er bij de keuze voor een glazen dak dus beslist op dat zijbeglazingen ook achteraf kunnen worden gemonteerd.

Zonwering voor het terrasdak

Wat de zijbeglazing tegen wind, regen en tocht is, is de zonwering tegen hitte. Want de ligging van een buitenzitje – op het noorden, oosten, zuiden of westen – bepaalt altijd de zoninstraling en daarmee de manier waarop de terrasoverkapping als schaduwgever kan worden benut. Het meest eenvoudig en effectief kan een glazen dak worden beschermd met een textiel zonnescherm. Zonneschermen worden qua vorm, functionaliteit en techniek optimaal afgestemd op een glazen dak. Zelfs grote afmetingen zijn mogelijk. Voor een perfect optisch effect zijn er bij de keuze van de zonneschermstof bij fabrikanten als STOBAG vrijwel geen beperkingen meer. Er is een groot aantal oplossingen mogelijk, passend bij de terrasinrichting en bij het uiterlijk van het glazen dak: eenkleurig, gestreept, subtiele of felle kleuren. Goede zonneschermstoffen beschermen tegen sterke UV-stralen en houden de warmte tegen. Uiteraard zijn er ook zonneschermen voor de zijbeglazingen – ook ideaal als bescherming tegen inkijk en verblinding. Nóg een groot voordeel van zonneschermen aan de zijkant: ze houden de hitte van de dag vast en laten deze ’s avonds niet ontsnappen. Zo blijft het langer gezellig warm onder het glazen dak.


Perfect comfort: automatiseringen en besturingen voor zonneschermen voor glazen daken

Je kunt je afvragen hoe zonneschermen in een terrasdaksysteem het best kunnen worden bediend. Handmatig? Elektrisch? Of zijn zonnesensoren een goede optie? Wilt u met de zonwering ook een binnenruimte beschermen tegen invallend zonlicht, dan verdient een zonnesensor de voorkeur om de woonruimte koel te houden. Als de zonwering alleen bij het gebruik van de zitplaats en naar behoefte moet worden uitgeschoven, volstaat het handmatig uitschuiven resp. het activeren via een besturingseenheid als smartphones of afstandsbediening.

Wat moet bij de aankoop van een terrasoverkapping in acht worden genomen?

Koop uw glazen dak bij een gekwalificeerde dealer. Hij of zij adviseert u en gaat op in uw individuele wensen. Want er is een antwoord op vrijwel elke behoefte. De STOBAG dealers bijvoorbeeld analyseren bij u thuis of ter plekke hoe het glazen dak moet worden geconfigureerd en regelen vervolgens zo nodig de productie-op-maat. De dealer adviseert u ook op het gebied van de sneeuwbelasting – een niet te onderschatten veiligheidsfactor voor alle personen die zich onder het dak bevinden. Het probleem hierbij is: een correcte beoordeling van de sneeuwbelastingsgrenzen is bepaald niet gemakkelijk, omdat veel fabrikanten deze alleen aangeven voor de eigenlijke frameconstructie. Dat betekent dat de sneeuwbelasting voor het glas apart moet worden berekend door een staticus. Een kostenfactor waarmee bij de aankoop rekening moet worden gehouden. STOBAG is hier aanzienlijk klantgerichter en bewandelt een andere weg: de aangegeven sneeuwbelastingswaarden hebben altijd betrekking op het complete glazen dak, dus op constructie én glas.

De dealer weet overigens meestal ook raad op het gebied van de bouwvergunning. Want afhankelijk van het bouwrecht hebt u voor een glazen dak boven terras of buitenzitje een vergunning nodig, omdat u met de bouw de constructie van uw woning verandert. Rechtsgeldige informatie kunt u altijd verkrijgen bij de gemeentelijke dienst verantwoordelijk voor het afgeven van omgevingsvergunningen. Laat u in ieder geval goed informeren!

Ingewikkeld? Het reinigen van een glazen dak

Om ervoor te zorgen dat u in de zomer onder uw terrasoverkapping kunt genieten van het mooie weer, dient u uw glazen dak regelmatig te reinigen. Maar let er altijd op dat u goed beveiligd bent! De eenvoudigste reinigingsmethode voor een glazen dak is een combinatie van water en afwasmiddel. Leg een houten plank op de dakspar en ga hierop geknield zitten. Maak vervolgens de glaspanelen één voor één van boven naar beneden schoon. Gebruik bij hardnekkig vuil eventueel een sproeireiniger voor autoramen of lauw water met daarin een scheut azijnessence of spiritus. Het gebruik van azijn heeft een ontkalkend effect en de geur houdt vliegen op afstand. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van een zeem en telescoop. Verwijder achterblijvende waterstrepen heel eenvoudig met droog krantenpapier. Let beslist op het volgende: aluminium onderdelen mogen slechts met water en een zachte borstel worden afgewassen. En voordat u met de reiniging begint, dient de zonwering beslist te worden uitgeschakeld, d.w.z. spanningsvrij te zijn. Het is dus helemaal niet zo ingewikkeld om een glazen dak te onderhouden ten behoeve van de duurzaamheid en een mooi levensgevoel.

Hoe kan uw nieuwe glazen dak er uitzien? Vraag onze dealers naar de voor u perfecte oplossing.