Buitenleven – de tuin in, het terras of balkon op. Het mooie is: er zijn zo veel mogelijkheden om onafhankelijk van het weer langer in de buitenlucht te kunnen verblijven – met een cassettescherm, een glazen dak of een lamellenpaviljoen. De perfecte bescherming tegen zon, regen en nieuwsgierige blikken. Maar welke oplossing is voor jou de meest geschikte? Enkele tips waaraan je moet denken als je een zonnescherm koopt.

De aankoop van een zonnescherm: de inbouwsituatie geeft een eerste aanwijzing

Welk zonnescherm voor jou het ideale is, hangt af van de montageplaats en het beoogde gebruik: Kan hij aan de muur worden bevestigd? Dient hij als zonwering in de tuin of als perfecte weerbescherming op het terras? En wil je misschien bovendien dat jouw buitenruimte beschermd is tegen de nieuwsgierige blikken van anderen?

Ook aan iets heel principieels moet worden gedacht als je een zonwering koopt. Zouden de buren last kunnen hebben van het nieuwe zonnescherm, of staat er bij het uitschuiven misschien een boom in de weg? En is het wellicht zelfs noodzakelijk om een bouwvergunning aan te vragen? Een ander, heel belangrijk punt van overweging is de bescherming van het zonnescherm. Want de investering in gebruikscomfort moet immers duurzaam zijn. Kan het zonnescherm beschut onder een balkon of dakoverstek worden aangebracht of is hij blootgesteld aan de elementen, waardoor een constructieve bescherming noodzakelijk is?

Ligging en oriëntatie zijn bepalend voor de aankoop van een zonnescherm

Hoe is de schaduwval bij huis of woning? Dat is de centrale vraag als je een zonnescherm koopt om schaduw mee te creëren. Want afmetingen en stand van het zonnescherm moeten altijd zijn afgestemd op de omstandigheden. Daarom valt een zonnescherm ook afhankelijk van de baan van de zon steeds weer een beetje anders uit. In principe geldt: hoe groter het te beschaduwen oppervlak op het balkon of in de tuin, hoe groter de zogeheten uitval en de breedte van het zonnescherm moeten zijn. STOBAG bijvoorbeeld adviseert bij zonneschermen een uitval die minimaal ca. een halve meter meer bedraagt dan de diepte van terras of balkon. In principe zijn er heel veel STOBAG zonneschermmodellen met een uitval van max. vier meter.

Als er van buitenaf goed zicht is op het terras of balkon of als de zitplaats in de tuin in het westen ligt, is een extra in het uitvalprofiel geïntegreerd, traploos verticaal uitschuifbaar doek zeer aan te bevelen. Of een zijdelingse zonwering, die in een erg mooi vormgegeven aluminium cassette is opgeborgen en met een enkele handgreep gebruiksklaar is. Met zulke oplossingen zul je geen last hebben van de laagstaande zon laat in de middag of van de nieuwsgierige blikken van de buren. Maar ook vooral: afhankelijk van de stofkleur en stofuitvoering zorgt het zonnescherm door de veranderende positie van de zon voor prachtige, steeds wisselende kleurnuances en fantastische sfeerbeelden. Om bij de aankoop van een zonnescherm voor balkon of terras of van een zonwering voor de tuin niet teleurgesteld te worden over de effectiviteit, is het aan te bevelen het gewenste schermdoek niet slechts in één showroom te bekijken. Want het kleurenspel van een schermdoek is bij zon en -daglicht weer heel anders dan in een gesloten ruimte of op een klein materiaalmonster.

Denk aan de subtiele verschillen bij aankoop van zonwering of weerbescherming

Van zonnescherm met scharnierarmen, cassettescherm of verticaal screen tot en met glazen dak of vrijstaand paviljoen

Er zijn vele soorten zonwering, en natuurlijk moet ieder voor zich bepalen welke zonwering of weerbescherming hem of haar het best bevalt. Belangrijk is dat het zonnescherm past bij de stijl van eigen huis en tuin. Onze adviseurs denken bij de keuze graag met je mee. Want er zijn talloze mogelijkheden – juist bij hoogwaardige zonweringfabrikanten als STOBAG.

Open zonneschermen met scharnierarmen zijn bijvoorbeeld zeer populair, omdat ze door de variabele hellingshoekverstelling individueel aan de meest uiteenlopende omstandigheden kunnen worden aangepast. Maar ze moeten wel worden gemonteerd onder een balkon of dakoverstek, omdat doek en constructie open liggen en dus niet afgeschermd zijn. Cassetteschermen zijn een hoogwaardige variant van zonneschermen met scharnierarmen.

Een corrosiebestendige aluminium cassette beschermt het doek, de mechanische onderdelen en – indien aanwezig – de elektrische componenten op effectieve wijze tegen neerslag, storm en viezigheid. Zogeheten screens worden vooral gebruikt als moderne gevelzonwering. Bij toepassing van een verduisteringsdoek biedt het verticale screen bovendien een betrouwbare verduistering van de ruimte. Voor wie meer wil dan zonwering in de tuin, zijn terras onbeperkt bij elk weertype wil gebruiken en ook in de winter de tuinmeubels en de barbecue wil laten staan, is een glazen daksysteem de ideale oplossing. De voordelen van deze effectieve weerbescherming: een stabiele aluminium constructie met geïntegreerde dakbeglazing en optionele zonwerende eenheid. Uitbreidingen als een verticale frontale zonwering, zijbeglazing, bescherming tegen inkijk of sfeervolle verlichting kunnen probleemloos worden geïntegreerd.

Als je geen mogelijkheid hebt om het zonnescherm of glazen dak aan de gevel te monteren, is een vrijstaand terraspaviljoen met modulair daksysteem en comfortabele uitbreidingsmogelijkheden een perfecte oplossing. Zo’n paviljoen is zowel modern als comfortabel en biedt rondom bescherming.

Natuurlijk speelt bij de aankoop van een zonnescherm ook het budget een rol. Terwijl zonneschermen met scharnierarmen en cassetteschermen de voordeligere varianten zijn, behoren het terraspaviljoen en het glazen dak met geïntegreerde zonweringsmogelijkheden tot de duurdere oplossingen.

Hoogwaardige zonneschermen herkennen

De prijs-prestatieverhouding speelt bij de aankoop van een zonnescherm of van een zonwering voor de tuin uiteraard een belangrijke rol. Het uiterlijk alleen is geen waarborg voor lang, ongestoord plezier buitenshuis. Een hoogwaardige verwerking is de sleutel tot een goede aankoopbeslissing. Dat begint bij deconstructieve elementen. In verband met de hoge belasting wordt overal waar dit constructief mogelijk is, een aluminium uitvoering aangeraden. Profielen en framedelen moeten tevens ter bescherming tegen milieu- en weersinvloeden gepoedercoat zijn. Een hoge kwaliteit cassettescherm is niet alleen corrosiebestendig, maar beschikt tevens over een naar boven te openen inspectieluik. Op termijn een uiterst nuttige investering: via dit luik kun je na verloop van tijd de zonneschermstof reinigen en vervangen. Ook elektrische onderdelen worden via een dergelijk inspectieluik gerepareerd.

Vervanging of achterafmontage. Bij de keuze van de zonneschermstoffen zijn er tegenwoordig vrijwel geen beperkingen meer. Hier is voor elke smaak wel iets te vinden: eenkleurig, gestreept, subtiele tinten of felle kleuren. ’s Avonds hebben zonneschermen zelfs nog een warmte-isolerende werking. Perfecte bescherming tegen uv-stralen verdient bij de keuze speciale aandacht. Alleen zo voorkomen ze zonnebrand en het verbleken van de materialen. Vooral de naden moeten goed zijn afgewerkt. Veel zonweringfabrikanten gebruiken acryl als basisvezel voor de garens. Maar acryldraden hebben het nadeel dat ze slechts in beperkte mate bestand zijn tegen UV-stralen. Het gevolg: al na enkele jaren ontstaat er een breuk in het garen; de stofnaad raakt los. Als de naden van jouw nieuwe zonnescherm met zogeheten Tenara-garen worden afgewerkt, kun je verzekerd zijn van een langere levensduur van het product. Tenara is een teflon-garen van hoge kwaliteit voor textiele toepassingen in industrie en bouw. Het is buitengewoon UV-stabiel en zijn eigenschappen blijven bij ongunstige weersomstandigheden en schadelijke milieu-invloeden ongewijzigd. Ook door reinigingsmiddelen of zout water degenereren Tenara-naden niet.

Overigens: zonneschermstoffen van zuiver polyacryl kunnen op den duur wikkelvouwen bij de naden vormen. Dat is geen teken van slechte kwaliteit, maar ligt aan het materiaal. En nog een tip waaraan je een hoge kwaliteit zonwering kunt herkennen als je een zonnescherm koopt: een zonnescherm met scharnierarmen moet in uitgeschoven toestand altijd een beetje doorbuigen. De technische term voor deze kromming of buiging is ‘azimut’. Als deze kromming ontbreekt, rust de stof precies op de scharnierarmen en schuurt hier permanent tegenaan. Het gevolg: snellere slijtage. Juist bij voordelige zonneschermen is de ontbrekende kromming vaak een probleem. De lichtlopendheid van jouw zonnescherm kan het best worden geregeld door een kegeltandwielaandrijving. Een zogeheten wormwieloverbrenging is een teken van mindere kwaliteit.

Perfect comfort: automatiseringen en besturingen voor zonneschermen

Elke vorm van zonwering kan tegenwoordig ook via een besturingseenheid als de smartphone of via afstandsbediening geautomatiseerd worden bediend. Een goede elektrische motor bijvoorbeeld van marktleider Somfy zorgt voor een constant hoge doekspanning zonder golfvorming en verlengt de levensduur door schokvrij openen en sluiten. Systemen op basis van een windsensor vouwen bij opkomende wind hun scharnierarm- of cassettescherm automatisch op en zorgen zo voor perfecte bescherming. Een optionele zonlichtsensor activeert automatisch het uitschuiven van het zonnescherm om jouw woonkamer of veranda koel te houden. En voor het creëren van een bijzondere ambiance kun je jouw elektrische zonnescherm ook meteen voorzien van verlichting, voor sfeervolle avonden in de buitenlucht.

Deskundig personeel zorgt voor de perfecte bevestiging van het zonnescherm

Bespaar niet op de verkeerde plek – ook al ben jij een goede doe-het-zelver. Zonneschermen moeten zorgvuldig en correct worden bevestigd. Want vooral een volledig uitgeschoven zonnescherm heeft een ver naar buiten liggend zwaartepunt en de stof kan als het grote zeil van een schip een enorme winddruk op het stangenstelsel overbrengen. De houder moet dus tegen een stootje kunnen. Als het zonnescherm verkeerd wordt gemonteerd, kan hij uit de buitenmuur losraken en schade aanrichten. Als u geen zorgen wilt hebben over de bevestiging van zeer zware lasten en injectiespecie, moet je de montage van jouw nieuwe zonnescherm overlaten aan een erkend bedrijf.  Dat bespaart uiteindelijk tijd en geld. STOBAG beschikt over een wijdverspreid dealernetwerk. Vraag gerust om advies: met onze advies-, materiaal-, uitvoerings- en montagekwaliteit doe je een veilige investering in de toekomst.